Vier crypto bedrijven aangeklaagd voor marktmanipulatie en fraude

711 totale weergaven
gevangenis cel misdaad crime |

In Amerika zijn vier crypto market makers aangeklaagd wegens marktmanipulatie en fraude. Het gaat volgens Coindesk om de bedrijven Gotbit, CLS Global, MyTrade en ZM Quant. Zij boden in het geheim diensten aan voor marktmanipulatie aan crypto projecten die hun handelsvolume kunstmatig wilden verhogen.

Crypto fraude

Federale aanklagers hebben woensdag vier vermeende market makers, een aantal cryptoprojecten en meer dan twaalf personen aangeklaagd voor het manipuleren van verschillende cryptomarkten. Ze kregen betaald om het handelsvolume van cryptomunten en tokens kunstmatig op te pompen.

Het gaat om zogenaamde wash trading. Dat is een activiteit om te laten lijken alsof er meer legitieme activiteit was dan in werkelijkheid het geval was. Ze verkochten enkele van deze tokens tegen “kunstmatig opgeblazen prijzen” aan anderen, promootten deze munten op verschillende platforms en overtuigden beurzen om hen tokens te laten kopen met gereduceerde kosten.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft ook aanklachten ingediend tegen ZM Quant en medewerkers Baijun Ou en Ruiqi Lau. En ook tegen Gotbit en medewerker Feder Kedrov en CLS Global met medewerker Andrey Zhorzhes. Daarnaast is er nog een aantal personen die zijn te omschrijven als “crypto asset promoters”: Russell Armand, Maxwell Hernandez, Manpreet Singh Kohli, Nam Tran en Vy Pham.

Een vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) verklaart dat de zaken meer dan twee jaar geleden door de SEC zijn doorverwezen voor vervolging. Het is nog onduidelijk welke celstraffen boven hun hoofden hangen.

Wash trading

Aanklagers zeggen dat de market maker-verdedigers publiekelijk beweerden legitieme market makers te zijn die legale diensten aanboden. Maar achter gesloten deuren ging het om illegale diensten, waaronder wash trading.

In het geval van Gotbit was het illegale aanbod echter niet echt zo privé: in 2019 legde Alexey Andryunin, toen een 20-jarige student en medeoprichter van Gotbit, precies uit hoe de wash trading-diensten die hij zijn klanten aanbood werkten. Hij was openhartig over de twijfelachtige aard van zijn bedrijf en gaf toe dat Gotbit niet was geregistreerd in een jurisdictie omdat het “niet volledig ethisch” was. Er zijn aparte strafrechtelijke aanklachten ingediend tegen Andryunin.

ZMQuant was geregistreerd op de Britse Maagdeneilanden, maar de medewerkers waren gevestigd in Hong Kong. Hoewel Gotbit nergens geregistreerd was, is de aanname dat de medewerkers Russisch zijn.

FBI creëerde eigen token

De lijst met gemanipuleerde tokens omvatte Robo Inu, die steeg nadat de aanklacht was vrijgegeven. Andere genoemde verdachten zijn VZZN en Saitama. Volgens de aanklachten is elke token, inclusief Robo Inu, te typeren als een effect. Verschillende mensen achter de projecten, waaronder Robo Inu-oprichter Vy Pham, zijn ook genoemd als verdachten.

Tijdens hun onderzoek creëerden agenten van het Federal Bureau of Investigation (FBI) een Ethereum-gebaseerde cryptocurrency, genaamd NextFundAI, met de hulp van “meewerkende getuigen”. Dit is gebruikt om “deze vermeende fraudeurs te identificeren, verstoren en berechten”. Volgens gerechtelijke documenten is de token ook een effect.

Een vertegenwoordiger van de FBI voegt toe dat er beperkte handelsactiviteit was op de munt, maar weigerde aanvullende informatie te delen buiten wat er momenteel beschikbaar is in openbare documenten, inclusief of de FBI met cryptobedrijven heeft samengewerkt aan het project. Joshua Levy, waarnemend Amerikaanse aanklager voor het district van Massachusetts, zegt tijdens een persconferentie woensdagmiddag dat de handel in de token inmiddels is uitgeschakeld.

Levy zegt tijdens de oproep dat het DOJ al ongeveer $25 miljoen heeft veiliggesteld van “frauduleuze opbrengsten” die terug zullen gaan naar investeerders, hoewel hij niet het volledige bedrag deelde van hoeveel de verdachten hebben gegenereerd.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...