Amerikaanse IRS voert nieuwe crypto regelgeving in: Dit moet je weten

5029 totale weergaven
crypto regelgeving

De Amerikaanse belastingdienst IRS heeft nieuwe regels aangekondigd voor crypto brokers, waarbij gedecentraliseerde beurzen en zelf-bewaar wallets worden vrijgesteld. Maar wat betekent deze nieuwe regelgeving precies voor de crypto markt?

Belangrijke veranderingen door nieuwe wetgeving

Op 28 juni maakte de IRS zijn definitieve regels bekend over de rapportageverplichtingen voor crypto brokers. Gedecentraliseerde beurzen en zelf-bewaar wallets vallen niet onder deze nieuwe regels. Deze beslissing kwam na feedback van de sector, waarbij de IRS aangaf meer tijd nodig te hebben om de complexe aard van gedecentraliseerde netwerken te begrijpen.

Stablecoins en tokenized real-world assets moeten wel voldoen aan de nieuwe rapportageverplichtingen, net als andere digitale activa.

Redenen achter de nieuwe regelgeving

IRS-commissaris Danny Werfel benadrukte dat deze regels nodig zijn om te zorgen dat digitale activa niet worden gebruikt om belastbaar inkomen te verbergen. “Deze regels zullen helpen bij het opsporen van belastingontduiking in de wereld van digitale activa. Onze onderzoeken tonen aan dat rapportage door derden de naleving verbetert,” zei Werfel.

Eerder waarschuwde Guy Ficco, hoofd van de criminaliteitsafdeling van de IRS, dat er in het komende belastingseizoen meer belastingontduiking met crypto zou kunnen plaatsvinden.

Bezorgdheid in de Web3 industrie

Verschillende belangengroepen, zoals The Blockchain Association en The Chamber of Digital Commerce, zijn kritisch over de nieuwe regels. Gedurende 2023 heeft The Blockchain Association bezwaar gemaakt tegen de regels, omdat ze niet zouden passen bij gedecentraliseerde financiële netwerken (DeFi).

Recent herhaalde de groep dat de regels te veel administratieve lasten en hoge nalevingskosten met zich mee zouden brengen. Ze stelden dat de regels in strijd zijn met de Paperwork Reduction Act en $256 miljard aan jaarlijkse nalevingskosten zouden veroorzaken.

The Chamber of Digital Commerce waarschuwde ook dat de vele 1099-DA belastingformulieren tot privacyproblemen kunnen leiden.

Ondanks deze bezorgdheid zijn de regels die de IRS gaat doorvoeren definitief. Voorlopig zullen ze dus niet veranderd gaan worden.

Lees meer over:
IRSregelgeving

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...