Amerikaanse politie volgt Bitcoin transacties naar IP-adres van crimineel

De Amerikaanse politie heeft een drugsdealer opgepakt door zijn bitcoin-transacties te koppelen aan zijn IP-adres. Onder de pseudoniemen "Oxyflight" en "Imperial Royalty" verkocht de dealer op het darkweb onder meer 12.000 oxycodone pillen en tussen de 3.000 en 10.000 kilo cannabis.

In totaal maakte de dealer in kwestie hier meer dan $500.000 winst mee, maar nu is hij dankzij bitcoin gepakt. Bitcoin is veel minder anoniem dan veel mensen denken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin maakte het de politie gemakkelijk om de crimineel op te pakken

De bitcoin adressen die "Imperial Royalty" gebruikte voor zijn business waren voor de agenten de sleutel in het onthullen van de identiteit van de dealer in kwestie. Speciaal agent Ellis beschrijft hoe ze te werk gingen om achter de identiteit van de crimineel te komen.

Het proces om achter de identiteit van "Imperial Royalty" te komen was in principe vrij eenvoudig. De agenten kwamen erachter dat de crimineel vanaf zijn adressen transacties naar Paxful stuurde, een populaire bitcoin-exchange. Vervolgens was het voor de politie een kwestie van een belletje naar Paxful om de gegevens van de persoon in kwestie op te vragen.

Tussen die informatie zaten ten minste drie IP-adressen die ze uiteindelijk hebben gebruikt om achter de identiteit van de dealer te komen. Eén van die IP-adressen was ook gebruikt om een ander account aan te maken op Paxful, waarvan het e-mailadres de echte naam van de crimineel bevatte.

Bitcoin is niet voor criminelen

De zaak van "Imperial Royalty" is het zoveelste voorbeeld dat bitcoin juist niet voor criminelen is. Alle transacties zijn openbaar en voor iedereen te downloaden, wat bitcoin helemaal niet handig maakt voor illegale activiteiten. Je kunt immers je sporen nooit meer uitwissen en een foutje is snel gemaakt.

Steeds vaker blijkt dat bitcoin voor de politie eerder een hulpmiddel dan een last is voor de politie is om criminelen op te pakken. Bitcoin raakt steeds meer vervlochten met de wereldeconomie en begint ondertussen een belangrijke positie in te nemen op het wereldtoneel.

Waar we vroeger nog bang waren voor een algeheel verbod op bitcoin, wat de adoptie in ieder geval flink zou vertragen, begint het er steeds meer op te lijken dat de hele wereld op bitcoin zit te wachten. In de financiële wereld hoor je er bijna niet meer bij als je bitcoin negeert en ook dit soort argumenten kunnen ondertussen definitief de prullenbak in. De toekomst is bitcoin, de toekomst is oranje!

Lees meer over:
dark web

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....