Bitcoin op darknet in 2020: $1,7 miljard aan transacties, belangrijke rol voor beurzen

Chainalysis publiceert in een blogpost een voorproefje van hun Crypto Crime Report. Ze hebben hiervoor in kaart gebracht hoe bitcoin en andere cryptocurrency's een rol spelen bij transacties door criminele organisaties. In het voorproefje leggen ze enkele verbanden met het darknet.

Darknet markten

Het blijkt dat darknet-markten in 2020 een nieuw omzetrecord behaalden, met in totaal $1,7 miljard aan transacties met cryptocurrency's. Opmerkelijk genoeg is het aantal aankopen via deze online marktplaatsen wel afgenomen, van 12,2 miljoen in 2019 tot minder dan 10 miljoen in 2020.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin op darknet in 2020: $1,7 miljard aan transacties, belangrijke rol voor beurzen

Er is wel een specifieke markt waarin de activiteit duidelijk toeneemt: Hydra. Dit platform is sinds 2016 de marktleider, met maar liefst 75% van de omzet.

Hydra is vooral in Oost-Europa erg groot. De cryptocriminaliteit in het Oostblok is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van schimmige transactievolumes met cryptocurrency's. Dat blijkt ook uit onderstaande grafiek, waar het Oostblok-gerelateerde handelsvolume te zien is.

Bitcoin op darknet in 2020: $1,7 miljard aan transacties, belangrijke rol voor beurzen

De rol van bitcoin en andere cryptocurrency's

Maar betalingen voor darknet-producten moeten natuurlijk ook ergens vandaan komen. En dit is de specialiteit van Chainalysis: het monitoren en analyseren van transacties.

Uit onderzoek blijkt dat de betalingen uit allerlei hoeken komen: van beurzen, P2P handelsplatformen tot andere darknet markten en mixers. Opmerkelijk is het lage percentage van zogenoemde non-custodial of self-hosted wallets.

Bitcoin op darknet in 2020: $1,7 miljard aan transacties, belangrijke rol voor beurzen

Maar als je kijkt waar het geld naartoe gaat nadat het door de 'criminelen' op het darknet zijn ontvangen, dan zien we een bijzondere trend. Het lijkt er allerminst op dat men exchanges probeert te ontlopen. Waar deze beurzen aan de ene kant dichtgetimmerd worden met Know Your Customer (KYC) en Anti Money Laundering (AML) wetgeving, neemt de populariteit van de exchanges juist toe, zoals ook te zien is in onderstaande grafiek.

Bitcoin op darknet in 2020: $1,7 miljard aan transacties, belangrijke rol voor beurzen

Bitcoin is dus voor criminelen?

Als je dit zo ziet, zou je dan kunnen stellen dat bitcoin geld is voor criminelen? Ja en nee. Ja, omdat criminelen er inderdaad gebruik van maken. Maar nee, omdat íedereen gebruik kan en mag maken van Bitcoin.

Het is immers neutraal, transparant en censureervrij geld. Bitcoin is een superieur betaalmiddel, vergelijkbaar met cash geld, maar dan digitaal. Uit eerder onderzoek van Chainalysis bleek dat slechts 0,34% van alle transacties met cryptovaluta terug te zijn herleiden aan criminele activiteiten. Het gros daarvan was gerelateerd aan ransomware, waarvan je je kunt afvragen of dit in het rijtje 'terrorisme' past.

Je zou Bitcoin kunnen vergelijken met een keukenmes, een gordijn of een snelweg. Een mes kan een moordwapen zijn, maar ook gebruikt worden als broodmes. Criminelen gebruiken snelwegen als vluchtroute, net als ieder ander mens er overheen rijdt. En iedereen heeft gordijnen hangen, met het oog op privacy.

Toch gebeuren er schimmige dingen achter deze gordijnen. Maakt dit messen, snelwegen en gordijnen minder legitiem? Nee, en zo zo je bitcoin ook kunnen zien: het is een betaalmiddel voor iedereen. Het middel is niet crimineel, het is de gebruiker waar het fout zit.

Hup Bitcoin podcast

De Nederlandse overheid maakt overigens ook gebruik van Chainalysis, zo vertelde Willem van den Brandeler ons in de Hup Bitcoin podcast. Het bedrijf is door de toenemende regulering gegroeid tot een waarde van ongeveer $1 miljard!

Hup Bitcoin podcast met Willem van den Brandeler, EMEA Account Executive bij Chainalysis

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
BTCChainalysis