Amerikaanse SEC klaagt Consensys aan: Niet geregistreerd effectenverkoop

149078 totale weergaven

De Amerikaanse SEC klaagt Consensys uit wegens niet-geregistreerd effectenverkoop en broker activiteiten, wat tot een grote juridische strijd heeft geleden. 

De rechtszaak

De Amerikaanse SEC (Securities and Exchange Commission) heeft een rechtszaak aangespannen tegen Consensys Software aangezien het bedrijf zich niet als broker heeft geregistreerd en niet-geregistreerde effecten heeft verkocht. De rechtszaak is vooral gericht op MetaMask, een populaire software-interface van het bedrijf. 

Consensys is niet verbaasd over de stap van de SEC en verklaarde dat ze ‘volledige verwachtten’ dat de SEC zou eisen dat MetaMask zich zou registreren als een effectenbroker. De woordvoerder van Consensys beweerde dat de SEC een ‘anti-crypto doelstelling’ nastreeft door middel van inconsistente handhavingsactiviteiten. Het bedrijf is ervan overtuigd dat de SEC niet bevoegd is om software interfaces, zoals MetaMask, te reguleren en is van plan haar positie in Texas te verdedigen. 

De claim tegen Consensys

De rechtszaak richt zich op MetaMask Swaps en beschuldigt het bedrijf van het bemiddelen in meer dan 36 miljoen crypto transacties, waaronder ten minste 5 miljoen met betrekking tot crypto effecten sinds 2020. De SEC beweert dat Consensys opereert als een niet-geregistreerde broker door zichzelf te presenteren als een platform voor crypto transacties, transacties aan te bevelen, om te gaan met klantenactiva en transactiegebaseerde vergoedingen ontvangen. De SEC beweert dat Consensys met deze activiteiten meer dan $250 miljoen aan vergoedingen heeft ontvangen. 

Ook richt de SEC zich op de stakingdiensten van Consensys. Zo beweren ze dat MetaMask Staking is ontwikkeld om investeringscontracten aan te bieden voor Lido en Rocket Pool, die de SEC classificeert als niet-geregistreerde effecten. 

De SEC stelt dat de acties van Consensys in strijd zijn met de federale effectenwet door de noodzakelijke registratieverklaringen niet te verstrekken. Daarbij stellen ze dat beleggers hierdoor geen weloverwogen beslissingen kunnen nemen. 

Eerder dit jaar heeft Consensys al een Wells Notice ontvangen van de SEC. Hierin is het bedrijf gewaarschuwd voor mogelijke juridische stappen tegen MetaMask Swaps. 

De SEC tegen de crypto markt

Deze rechtszaak is een onderdeel van een breder patroon van de handhaving van de SEC tegen grote crypto bedrijven. Zo klaagde de SEC afgelopen zomer de grote exchanges Coinbase en Binance ervan dat ze niet-geregistreerde effecten aanboden en actief waren als niet-geregistreerde brokers en exchanges. 

Ook richtte de SEC zich tegen de stakingdienst van Coinbase. Hierbij werd beslist door de rechter dat de SEC voldoende bewijs had dat het stakingprogramma van Coinbase een investeringscontract was. 

Consensys betoogt dat de acties van de SEC een te grote reikwijdt hebben en een grote bedreiging vormen voor innovatie in het Web3 ecosysteem. Het bedrijf benadrukt daarbij dat de software niet door de SEC mag worden gereguleerd en dat ze van plan zijn alle werkzaamheden krachtig te verdedigen. 

Belang voor de crypto markt

De zaak lijkt essentieel te zijn voor de crypto en blockchain community. De uitkomst van de zaak kan een aanzienlijke impact hebben op toekomstige regulatie van crypto-activa en gedecentraliseerde platforms. 

Samenvatting

Samenvattend benadrukt de rechtszaak van de SEC tegen Consensys de aanhoudende spanning op het gebied van regelgeving op de cryptomarkt. Deze zaak onderstreept de uitdaging van juridische kaders in een snel evoluerend technologisch ecosysteem. 

Terwijl Consensys haar zaak krachtig verdedigd, zal de uitkomst van de zaak waarschijnlijk een invloed hebben op de gehele markt. Ook zal dit de toekomst voor de regelgeving van crypto en blockchain technologie in de Verenigde Staten tekenen. 

Lees meer over:
ConsenSysSEC

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...