Amerikaanse staten treffen schikking in crypto-fraudezaak van $1 miljard

327 totale weergaven
schikking-oplichting-rechtszaak

Vijf Amerikaanse staten hebben een schikking getroffen in een crypto-fraudezaak, ter waarde van $1 miljard, waardoor volledige terugbetalingen zijn verzekerd voor investeerders die verliezen hebben geleden. 

Vijf Amerikaanse staten, waaronder Texas, hebben een schikking getroffen met de exploitanten van een frauduleus cryptoplan, ter waarde van $1 miljard. De zaak betrof tokenized investeringen, waaronder gedeeltelijk eigendom van een wolkenkrabber.

Toezichthouders proberen ervoor te zorgen dat investeerders die financiële verliezen hebben geleden als gevolg van dit project volledig worden vergoed. Deze schikking markeert een belangrijke stap in de richting van compensatie voor de slachtoffers.

Details van de schikking

De Texas State Securities Board heeft details bekendgemaakt van de schikking, waarbij Josip Heit en zijn bedrijf, GSB Group, betrokken zijn. De verkocht projecten omvatten op crypto gebaseerd eigendom van onroerend goed, metaverse investeringen en een token dat zogenaamd gekoppeld was aan beloningen in goud.

Joe Rotunda van de Texas State Securities Board verklaarde dat de regeling ‘honderduizenden’ investeerders in de Verenigde Staten en Canada trof.

Volledige terugbetaling voor investeerders

Volgens de voorwaarden van de schikking zullen beleggers hun oorspronkelijke stortingen volledig vergoed krijgen, min de eventuele opnames die ze hebben gedaan. Eén van de beschuldigingen was het onvermogen om de beoogde $175 miljoen op te halen via de verkoop van symbolisch eigendom van een wolkenkrabber, wat leidde tot aanzienlijke verliezen voor investeerders. Daarnaast kregen beleggers te maken met beperkingen bij het opnemen van hun geld, wat de frustraties nog grote maakte.

De schikking is bedoeld om verlichting te bieden aan alle getroffen klanten, die de mogelijkheid krijgen om zich aan te sluiten en hun geld terug te vorderen. Dit omvat personen die hebben geïnvesteerd in de verschillende aanbiedingen van GSB, zoals cryptocurrencies, educatieve programma’s en tokenized assets.

Het afwikkelingsproces begint binnenkort

Bij de schikking zijn toezichthouders uit Texas, Alabama, Arizona, Arkansas en Georgia betrokken, die allemaal aan deze zaak hebben samengewerkt. Het onderzoek begon in oktober 2023, waarbij Texas de volgende maand officieel een handhavingsactie indiende. AlixPartners LP, een bedrijf met ervaring in het afhandelen van spraakmakende claimprocessen zoals de zaak Bernie Madoff, zal toezicht houden op het schikkingsproces.

Volgens Joe Rotunda is het primaire doel om zoveel mogelijk getroffen investeerders te bereiken en het herstel van hun fondsen te vergemakkelijken. Het schikkingsproces zal naar verwachting binnenkort beginnen, hoewel er nog geen officiële startdatum is aangekondigd. Andere staten en Canadese provincies kunnen er ook voor kiezen om zich bij de schikking aan te sluiten.

Wat betekent de zaak voor de cryptomarkt?

Deze schikking biedt hoop voor duizenden investeerders die geld hebben verloren in een frauduleus crypto-plan waarbij tokenized onroerend goed en digitale activa betrokken waren. Hoewel het schikkingsproces binnenkort zal beginnen, worden beleggers dringend verzocht de ontwikkelingen in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat zij kunnen deelnemen en hun verloren geld kunnen terugkrijgen.

De zaak is een belangrijk voorbeeld voor de gevaren van investeringen in de cryptomarkt. Er worden regelmatig beloftes gedaan door oplichters die ze niet nakomen. Daarom is het enorm belangrijk om goed na te denken voordat je zomaar een investering maakt.

Lees meer over:
fraudeschikking

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...