‘Amerikaanse toezichthouder keurt Bitcoin ETF met hefboom af’

Nadat vorige week de eerste Bitcoin ETF van de Verenigde Staten werd gelanceerd, zitten er tal van andere financiële instellingen te wachten op goedkeuring voor de aanvragen van hun eigen fondsen.

Moeizaam proces ETF

Ze zijn echter tot dusver allemaal minder gelukkig dan ProShares. Er gaan nu zelfs geruchten dat twee aanvragen binnen enkele dagen door de SEC zijn onderuit gehaald.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Eerder deze week werden de twee "creatieve" ETF's ingediend bij de SEC. Het waren beide fondsen met een bijzondere structuur. Valkyrie diende een aanvraag in voor een leveraged Bitcoin Futures ETF. Direxion deed een poging met een "inverse fonds voor bears".

Beiden zijn nu naar verluidt afgewezen door de regelgevende instantie. Dat meldt Eric Balchunas op Twitter. Hij is senior ETF-analist bij Bloomberg. Hij verwijst in zijn tweet naar een notificatie van de Dow Jones waarin te zien is dat de SEC een veto heeft uitgesproken over de ETF van Valkyrie.

Hij voegde eraan toe dat de Direxion inverse ETF waarschijnlijk hetzelfde lot zal ondergaan.

Wel of niet?

Op 26 oktober diende ETF-uitgever Direxion een Bitcoin Strategy Bear ETF in. Het zou middels futures-contracten de prijs van BTC shorten. Valkyrie had kort daarna ook een leveraged BTC Futures ETF aangevraagd, die 1,25x blootstelling aan Bitcoin zou bieden.

De SEC lijkt hier verre van fan van te zijn. Het zijn namelijk complexe ETF's die voor bijzondere wendingen kunnen zorgen. Balchunas heeft hier zo ook zijn mening over:

“Het zou interessant (en mogelijk) zijn als ze de Inverse door zouden laten. Die was beperkt tot futures. Die van Valkyrie was al een beetje afwijkend."

Bitcoiners zien het al wel gebeuren dat de "inverse ETF" wordt goedgekeurd. Het zou namelijk voor verkoopdruk kunnen zorgen. In 2017 werden de futures goedgekeurd op het moment dat Bitcoin een all-time high maakte. Men kon toen voor het eerst de prijs shorten.

Bitcoin 'spot' ETF

Deze moeilijke constructies worden bedacht omdat de SEC geen ETF met 'echte' bitcoin wil goedkeuren. Eric Balchunas tweette hier ook over. Hij verwacht dat de ETF van Grayscale pas over zes maanden zal worden goedgekeurd.

Grayscale heeft nu een Trust fonds dat uit échte bitcoin bestaat die het bedrijf in beheer heeft. Een soortgelijke ETF met Bitcoin uit de spotmarkt bestaat nog niet. Het gaan nu dus futures ETF's, of dus zelfs leveraged of short-achtige varianten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFSEC