Nieuwe bitcoin ETFs in aantocht: eentje voor bears en de andere met een kleine hefboom

Amerikaanse ETF-uitgevers beginnen na de toelating van de eerste bitcoin futures ETFs al creatief te worden met hun plannen voor toekomstige bitcoin-gerelateerde ETFs.

Zo heeft uitgever Direxion een product op de planning waarmee mensen contracten kunnen kopen die de bitcoin koers shorten. De ETF moet op de markt komen onder de naam Direxion Bitcoin Strategy Bear ETF.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wederom gaat het niet om een fysieke bitcoin ETF

Laat duidelijk zijn dat het nieuwe product van Direxion wederom een futures ETF behelst. In plaats van fysieke bitcoin, zal Direxion de shortposities managen middels de contracten die door de Chicago Mercantile Exchange (CME) worden uitgegeven.

Direxion heeft in de aanvraag bij de Securities and Exchange Commission (SEC) laten opnemen dat het fonds in andere bitcoin futures en daaraan gerelateerde beleggingsproducten mag investeren.

Daarnaast heeft het alvast een waarschuwing afgegeven dat de waarde van het beleggingsproduct zomaar eens naar nul kan zakken. "De waarde van een investering in het Fonds kan significant dalen en zonder waarschuwing, een waarde van nul incluis. Je moet erop voorbereid zijn je complete investering te verliezen," aldus Direxion in de prospectus.

Eric Balchunas, de ETF-analist van Bloomberg, beschrijft het product van Direxion als een omgekeerde Bitcoin ETF. Interessant is dat het bedrijf in Canada al een dergelijke ETF heeft lopen onder de naam BITI. Die het de afgelopen tijd behoorlijk zwaar heeft gehad.

Ook plannen voor bitcoin futures ETF met mini-hefboom

Eerder werd via Bloomberg ook bekend dat Valkyrie de eerste bitcoin futures ETF met een hefboom wil lanceren. Al mogen we nauwelijks spreken van een hefboom, aangezien het om een exposure van 1,25x gaat.

Als je soms hoort dat mensen met 10x - 100x leverage handelen, dan stelt dit niet zoveel voor. Mogelijk is het wel een interessant product voor mensen die enigszins ongeduldig zijn. Het is in ieder geval een slimme manier van Valkyrie om zich te onderscheiden.

Eric Balchunas vergelijkt het bij Bloomberg met "cola-light, het stelt allemaal niet zoveel voor," aldus de ETF-strateeg van Bloomberg. Het lijkt erop dat we de komende tijd dus een hoop van dit soort spannende ETF-producten kunnen verwachten.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....