Amerikanen bekijken risico van adoptie van bitcoin in El Salvador voor financieel systeem

Drie Amerikaanse senatoren hebben een voorstel ingediend, vanwege de adoptie van bitcoin als wettig betaalmiddel in El Salvador. De risico’s hiervan voor het Amerikaanse financiële systeem zijn dermate groot dat het ministerie van Buitenlandse Zaken een rapport moet produceren om ze in kaart te brengen.

Dollar first

De senatoren Jim Risch en Bill Cassidy van de Republikeinse partij en Bob Menendez van de Democraten hebben een voorstel ingediend, getiteld ‘Accountability for Cryptocurrency in El Salvador (ACES)’. De kern van het voorstel is dat het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt opgedragen om de status van bitcoin als wettig betaalmiddel in El Salvador te onderzoeken op risico’s voor de Verenigde Staten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hoewel El Salvador (6,5 miljoen inwoners) nietig is, vergeleken met de 330 miljoen inwoners van de VS, is de status van bitcoin in het Latijns-Amerikaanse land kennelijk een serieus probleem. Naast bitcoin heeft El Salvador alleen de Amerikaanse dollar als wettig betaalmiddel. De eigen valuta is jaren geleden afgeschaft.

“Dat El Salvador Bitcoin (BTC) erkent als wettig betaalmiddel opent de deur voor kartels die geld witwassen en het ondermijnt Amerikaanse belangen, zegt Bill Cassidy. “Als de Verenigde Staten witwassen willen bestrijden en de rol van de dollar als wereldreservemunt willen behouden, moeten we dit probleem direct aanpakken.”

Reactie Bukele

President Nayib Bukele reageerde vlot en gevat op het nieuws uit de Amerikaanse Senaat via zijn favoriete communicatiekanaal Twitter.

“Okee, Boomers. Jullie hebben nul juridische bevoegdheid in een soevereine en onafhankelijke staat. Wij zijn niet jullie kolonie, jullie achtertuin of jullie voortuin. Bemoei je niet met onze interne aangelegenheden. Probeer niet iets te beheersen wat onbeheersbaar is,” tweette hij.

Achterliggende angst?

Als het voorstel wordt aangenomen, moet het ministerie van Buitenlandse Zaken gaan rapporteren over een waslijst aan onderwerpen die te maken hebben met bitcoin en El Salvador.

Het gaat dan bijvoorbeeld om de stroom aan terugkeerkapitaal naar El Salvador, pogingen om illegale activiteiten in beide landen te bestrijden en inzicht in het potentieel verminderde gebruik van El Salvador van de Amerikaanse dollar.

Het voorstel lijkt op het eerste gezicht nogal disproportioneel, tenzij het hier vooral draait om de bijzin die gaat over de positie van dollar als wereldreservemunt.

Dan is het vanuit de ‘boomers’ gezien wellicht niet zo vreemd dat het probleem de kop in willen drukken voordat het zich verspreid naar andere landen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl SalvadorVS