IMF vindt plannen met bitcoin te risicovol voor El Salvador

Directeuren van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voeren de druk op richting El Salvador. Het land wordt verzocht om bitcoin direct te schrappen als nationale munt. Dat is te lezen in een oproep van de VN-organisatie op haar website.

Advies

Het gaat hier specifiek om advies. Het IMF is als organisatie bijna in elk land in de wereld aanwezig. Landen met financiële problemen, financiële instabiliteit en/of die simpelweg een lening nodig hebben kunnen aankloppen bij deze instantie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

El Salvador kondigde in 2021 aan dat het land de financiering anders gaat doen. Ze gaan een nieuw soort staatsobligaties uitgeven waarin bitcoin en belangrijke rol speelt. Het land hoopt $1 miljard op te halen. Voor dit geld hoeven ze niet bij het IMF aan te kloppen.

Volgens het IMF kleeft er een te groot risico aan deze plannen. Het bericht komt naar buiten in een periode dat de koers van bitcoin rond de helft staat van de recordprijs van $69.000.

Het IMF noemt het gebruik van bitcoin in een missie naar financiële stabiliteit een groot risico. El Salvador is ondertussen zelf weer een stap verder met hun uitgifte voor hun bitcoin staatsobligaties. Het parlement moet zich buigen over het papierwerk en de wettelijke kaders om de uitgifte door te laten gaan.

Als het aan het IMF ligt stopt El Salvador (en president Nayib Bukele, degene achter de plannen) direct met het bekijken van de opties.

De bestuurders van het IMF zien uiteraard wel graag dat landen de financiële netwerken voor burgers verbetert. De Chivo e-wallet wordt genoemd als een van de mogelijke oplossingen. Dat is de app die vanuit de regering van El Salvador is uitgegeven. Inwoners konden bij de lancering tot 30 dollar claimen. De overheidswallet start wel een aantal problemen. Sommige Salvadoranen kunnen niet bij hun geld of bij de 30 dollar die hen is toegezegd, bijvoorbeeld.

Het Internationaal Monetair Fonds blijft zelf liever een grote rol spelen in het aanbieden van liquiditeit aan landen. Met bitocin zijn er echter ook andere mogelijkheden.

Om de invloed van bitcoin te minderen dringt het IMF er op aan dat bitcoin compleet wordt geschrapt als wettig betaalmiddel.

President Bukele is naast president ook een marketeer. Sinds zijn push voor bitcoin is zijn populariteit op social media flink gestegen. De beste man reageert dan ook als een standaard Twitteraar op de waarschuwing:

Bitcoin in El Salvador

El Salvador is het eerste land ter wereld dat bitcoin als nationale munt (of legal tender) heeft. Dat ís een experiment en zal gaan met ups en downs. Het is geen zekerheid dat deze stap het beste is voor El Salvador. President Nayib Bukele gaf eerder al aan dat hij vond dat het huidige geldsysteem ook niet bepaald in het voordeel van zijn land werkt.

De toekomst gaat uitwijzen bitcoin voor landen een goed idee is/was. De druk op El Salvador vanuit instanties als het IMF zal alleen maar toenemen. Zeker wanneer de koers van bitcoin tegen blijft vallen.

Bekijk hieronder de documentaire over de eerste dagen van bitcoin als officieel betaalmiddel in El Salvador.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...