Apple verwijdert MetaMask tijdelijk uit App Store: Wat is er aan de hand?

Op 14 oktober is MetaMask enkele uren van Apple’s App Store verdwenen, waardoor er opnieuw zorgen ontstonden over de relatie tussen grote technologiebedrijven en crypto-applicaties. MetaMask, dat beweert meer dan 30 miljoen gebruikers te hebben, is de software voor gebruikers om in contact te komen met een breed scala aan gedecentraliseerde Web3-applicaties (DApps). De voornaamste functie is het zijn van een wallet.

Gebruikers meldden dat de MetaMask-app niet meer zichtbaar was in de App Store. Het was voor Apple-gebruikers ook niet mogelijk om de applicatie van de MetaMask-website te downloaden. Een woordvoerder van MetaMask benadrukte dat het probleem niet gerelateerd was aan een beveiligingsincident of kwaadwillende activiteit.

Wat is MetaMask?

MetaMask is een software cryptocurrency-wallet die gebruikers in staat stelt om interactie aan te gaan met de Ethereum-blockchain. Het stelt gebruikers in staat om ether en andere Ethereum-gebaseerde tokens te beheren, evenals interactie met gedecentraliseerde applicaties (DApps) direct vanuit de browser.

De oorzaak van de tijdelijke verwijdering lijkt te liggen in de servicebeleidslijnen van Apple. Volgens de richtlijnen van de marktplaats mogen apps geen “niet-gerelateerde achtergrondprocessen” uitvoeren, zoals cryptocurrency mining.

Hoewel MetaMask beweerde dat de verwijdering slechts tijdelijk was en dat de app spoedig terug zou keren, herinnert dit incident aan een eerdere confrontatie met Google Play in december 2019. Destijds werd MetaMask geschorst omdat het in strijd zou zijn met de financiële richtlijnen van Google, die mining van cryptocurrency op mobiele apparaten verbiedt.

Daarnaast vereisen Apple’s richtlijnen dat app-ontwikkelaars 30% van de transactie-inkomsten delen. Dit beleid vormt een belemmering voor cryptobedrijven die willen dat iOS-gebruikers niet-vervangbare tokens (NFT’s) kunnen kopen.

Hoe kan Apple dit doen?

Als eigenaar van de App Store kan Apple beslissen welke apps er worden aangeboden. Apps die niet voldoen aan de door Apple gestelde richtlijnen, kunnen worden verwijderd. In het verleden zijn er verschillende apps verwijderd of geschorst op basis van deze richtlijnen, variërend van beveiligingsredenen tot schending van specifieke servicebeleidslijnen.

Lees meer over:
AppleEthereum

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...