Apple vraagt onterecht om licentie van bitcoin app Zeus

Apple houdt lightning wallet Zeus tegen. Oprichter Evan Kaloudis deelt op Twitter dat hij informatie moet delen met de techgigant om de app in de Appstore te houden.

Apple

De boodschap is als volgt:

"Jouw app faciliteert het versturen van virtuele valuta, maar het is niet ingediend door een bekende exchange of financiële institutie."

"Om dit probleem te verhelpen, lever alsjeblieft bewijs dat je de benodigde licenties en goedkeuringen hebt om een app met crypto exchange features te distribueren voor alle locaties waar jouw app nu beschikbaar is."

Met andere woorden: Apple wil dat Zeus een licentie heeft voor het faciliteren van financiële betalingen.

Dit is echter een probleem: Zeus is slechts een interface-app. Het is niet een wallet zoals Phoenix, Wallet of Satoshi of Breez waarin de private key staan en waar vanaf je betalingen ondertekent met deze private key. En het is al helemaal geen beurs zoals Coinbase of Bitvavo waar je fiatgeld met bitcoin inwisselt.

Zeus is daarentegen slechts interface: je koppelt de software aan je eigen bitcoin en lightning node waarop "de magie" plaatsvindt - allemaal buiten de app zélf om.

Breez reageert op Twitter al dat non-custodial apps gewoon goedgekeurd zouden moeten worden, helemaal omdat er geen fiatconversies plaatsvinden in de wallet. Vaak heeft een dollarkant van wallets wél licenties nodig. Voor bitcoin-only software is dat wel anders.

Wellicht (en hopelijk) loopt het allemaal met een sisser af. Maar na het eerdere nieuws over nostr-app Damus, die van Apple de lightning-zaps moet verwijderen, wordt wel meer en meer duidelijk dat "freedom money" en "freedom information" in sommige gevallen toch wel binnen de muren van grote corporaties blijven bestaan.

Het goede nieuws is wel: zowel nostr-nodes als bitcoin nodes bestaan wél op een soevereine manier. Het enige probleem is dat je deze niet vanaf een Apple-app kunt bereiken of benaderen.

Lees meer over:
AppleBitcoin nieuws