Apple verwijdert nostr-app Damus, tenzij het stopt met bitcoin Zaps

Apple gaat mogelijk Damus uit de AppStore verwijderen. De nostr-app voldoet niet aan de richtlijnen en dus mag het niet langer in de AppStore staan.

Damus geblokkeerd

"Om ervoor te zorgen dat je app beschikbaar blijft in de App Store, dien je binnen 14 dagen na de datum van dit bericht een update in. Als we binnen 14 dagen geen update ontvangen die voldoet aan de App Store Review Guidelines, wordt je app verwijderd."

De waarschuwing gaat om de zogenoemde "Zaps". Dit zijn lightning betalingen die je naar een post kunt sturen als blijk van waardering. Het zijn de nieuwe waardevolle likes.

Apple vindt dit geen fijne feature. Doorgaans verdient het bedrijf aan in-app betalingen en is het bij iedere waardeoverdracht betrokken. Met anonieme en open source lightning wallets gebeurt dit nu buiten het bereik van de Amerikaanse tech-gigant om. Daarom besluit het nu om Damus te censureren. Een andere reden die ze opgeven is dat er "digitale content" verkocht kan worden voor de zaps.

"We hebben gemerkt dat je app gebruikers in staat stelt 'tips' te sturen in verband met het ontvangen van content van content creators met een mechanisme dat niet in-app aankoop is. Hoewel tips of donaties optioneel kunnen zijn, moeten ze in-app aankopen gebruiken volgens richtlijn 3.1.1 (...)"

Eerder had Damus ook al problemen om überhaupt in de AppStore te komen. Destijds had het ermee te maken dat je mensen en berichten moet kunnen blokkeren, rapporteren of muten.

William Casarin, de ontwikkelaar van Damus, vertelt dat ze de zaps waarschijnlijk gaan verwijderen om de app in de App Store te houden. Hij vervolgt dat de Apple er voor zorgt dat het een "dood platform wordt voor bitcoin apps die proberen te innoveren op het lightning netwerk".

Inmiddels is er een call gepland met Apple om de Zaps door te praten.

Lees meer over:
AppleBitcoin nieuws