Arthur Hayes moet zich op 6 april melden bij Amerikaanse autoriteiten

Update – Arthur Hayes, oprichter en de voormalige CEO van BitMEX, geeft zich over aan de Amerikaanse autoriteiten, zo meldt Coindesk op woensdag.

Hayes is akkoord met het voorstel (PDF) van rechter John G. Koeltl van de New Yorkse rechtbank. Saillant: ook de moeder van Hayes heeft deze deal ondertekend. Hij komt op borgtocht vrij na het betalen van 10 miljoen dollar, circa 182 Bitcoin tegen de huidige koers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De deal is: Hayes laat zich op 6 april in Hawaï ophalen door de FBI die hem naar de rechtbank aldaar leidt. Hij mag zijn Amerikaanse paspoort behouden en mag ook naar zijn woning in Singapore afreizen. Later reist Hayes naar New York af om zijn advocaten te ontmoeten en nog diverse malen voor de rechtbank te verschijnen.

Eerder deze week in het nieuws: Ben Delo, medeoprichter van BitMEX, heeft zich overgegeven aan de Amerikaanse autoriteiten. De Brit is overgevlogen naar New York om voor de rechter Sarah L. Cave, zo meldt persbureau Bloomberg.

BitMEX medeoprichter verhoord

Delo is net zoals medeoprichters Arthur Hayes (CEO) en Samuel Reed (CTO) van derivatenbeurs BitMEX. Handelaren kunnen op de exchange speculeren op de toekomstige bitcoin koers middels perpetual swaps, futures zonder einddatum.

In oktober 2020 zijn ze aangeklaagd door de Commodities Futures Trading Commission (CFTC) en het ministerie van Justitie. Een van de aanklachten: overtreding van de Bank Secrecy Act.

Een van de voorwaarden in deze wet is: financiële firma’s zijn verplicht om alle transacties boven de $10.000 te melden bij de toezichthouder. Dat is een maatregel bedoeld om witwassen en belastingontduiking te voorkomen. Buiten de discussie of deze wet effectief is, maar BitMEX heeft in de ogen van de autoriteiten verzuimd transacties te melden.

Ook hebben klanten jarenlang zich niet te hoeven identificeren, waarmee ze geldende know-your-customer procedures hebben overtreden. De oprichters worden dus ook persoonlijk aangeklaagd en niet alleen vanuit hun zakelijke positie bij BitMEX.

Delo verscheen voor de rechter Sarah L. Cave in New York en pleitte zijn onschuld. Hij is op borgtocht vrijgelaten na het betalen van een borg van 20 miljoen dollar (!). Daarin is opgenomen dat Delo zijn Britse paspoort mag houden en terug mag keren naar het Verenigd Koninkrijk om daar het strafproces af te wachten, zo blijkt uit dit document (PDF).

Arthur Hayes

CTO Samuel Reed werd eerder van zijn bed gelicht en weer vrijgelaten na het voldoen van een borg van 5 miljoen dollar.

De vierde persoon die nog voor het beklaagdenbankje moet verschijnen is Gregory Dwyer, de eerste medewerker van het bedrijf. Hij zou nog steeds in Bermuda verblijven en niet open staan voor overlevering. De Amerikaanse autoriteiten hebben uitlevering gevraagd bij het land in de Cariben.

Ondanks dat de beurs veel volume heeft ingeleverd door het nieuws, blijft de beurs populair bij speculanten. Volgens Coingecko was het handelsvolume maar liefst 4,4 miljard dollar van de afgelopen 24 uur. Ze staan daar

Lees meer over:
BitMEX

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...