Amerikaanse aanklagers in zaak BitMEX in gesprek over uitlevering Arthur Hayes

Arthur Hayes zou zich volgende maand kunnen laten uitleveren aan de Amerikaanse autoriteiten. Dat meldt de officier van justitie tijdens een hoorzitting tegen een rechter. Er zitten echter wel wat haken en ogen aan de constructie die zij voor ogen hebben. Hayes is de voormalig CEO van de derivatenbeurs BitMEX.

Aanklacht tegen ex-CEO BitMEX

De tocht naar Hayes startte november vorig jaar. De derivatenbeurs had de boel niet op orde: volgens de CFTC opereerde BitMEX zonder de juiste papieren en licenties. Ook voldeed de beurs niet aan de anti-witwasrichtlijnen van Amerika. Ze waren niet officieel geregistreerd bij de beurswaakhond, een vereiste om beleggers uit de VS te kunnen bedienen. Ook was er een gebrek aan duidelijke en strenge identificatieplicht voor klanten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens gerechtelijke documenten die in handen zijn van The Block, is Hayes "momenteel woonachtig in Singapore". Er zijn gesprekken gaande over de overlevering aan de Amerikaanse regering.

Hayes en andere medeoprichters van BitMEX zijn beschuldigd van het schenden van de Bank Secrecy Act.

De details van de zaak zijn staat in een transcriptie van een rechtszitting op 9 februari. Procureur Jessica Greenwood vertelde de rechtbank het volgende:

"Wij hebben (met Hayes) gesproken over een overleveringsdatum van 6 april 2021 in Hawaï. Het plan is om de rechtbank van tevoren op de hoogte te stellen, om ook eerst een virtuele afspraak te maken, alvorens hij fysiek bij de Soutern District of New York langs komt."

Ze vervolgde:

"We hebben met een adviseur besproken hoe we een vrijwillige overgave kunnen regelen, en hij heeft voorgesteld om in de Verenigde Staten op Hawaï te verschijnen en vanaf daar de eerste ​​keer virtueel contact te hebben. Eerst zal hij zich aangeven vanuit de Marshall eilanden aan de Verenigde Staten."

Een van de eisers in het proces tegen BitMEX tweette woensdag voor het eerst over de inhoud van het transcript.

Wonen in buitenland

Het idee achter deze constructie is dat Hayes in het buitenland kan blijven wonen, om alleen af te hoeven reizen indien dat nodig is voor een proces in New York.

Greenwood voegde er aan toe dat er gepraat wordt over borgtocht. Echter moeten deze constructies ook goedkeuring krijgen vanuit de rechtbank.

"Het zou in dat geval gaan over een overeenkomst van de regering waarin hij toestemming krijgt om in het buitenland te blijven wonen en dat hij, indien nodig, naar de Verenigde Staten zou reizen voor rechtszaken en ontmoetingen met een advocaat."

Hayes trok zich in november, vrij snel na het eerste nieuws over de zaak, al terug als CEO van de beurs. CTO Samuel Reed voldeed aan de borg van $5 miljoen en kwam vrij snel op vrije voeten.

Ook kwamen in de rechtzaak de casussen voorbij over Greg Dwyer en Ben Delo, beide werkzaam voor BitMEX. De zaak over eerstgenoemde was complex: 'We waren niet in staat om met hem over een vrijwillige overgave te onderhandelen." Ben Delo is wel van plan in New York langs te komen als dat nodig is. Volgens Greenwood heeft hij al contact gezogd met de FBI en Border patrol om het land op een goede manier in te komen. Naar verluidt heeft hij binnen 30 dagen toestemming om in New York te verschijnen.

BitMEX

BitMEX heeft enorm te leiden onder deze zaak. In januari berichtten we dat de beurs maar liefst 62% minder bitcoin in beheer heeft sinds de sneeuwbal begon te rollen. Ironisch genoeg begon de bullmarkt vlak nadat de bitcoin beurs tijdelijk offline ging.

Er hing altijd een wat schimmige wolk om de beurs heen. Indirect gaf de actie van de Amerikaanse overheid de bitcoin markt veel meer legitimiteit.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

L29DREEC by MichaelPatrickMcSweeney

Lees meer over:
BitMEX