Assetmanager uit Israël stopte $100 miljoen in Bitcoin (BTC) via Grayscale

De Israëlische assetmanager Altshuler Shaham heeft $100 miljoen geïnvesteerd in bitcoin (BTC). Dat blijkt uit berichtgeving van de lokale pers. Ze hebben deze aankoop gedaan via de GBTC-Trust van Grayscale.

Bitcoin voor Israël

Altshuler Shaham is een van de grootste vermogensbeheerders in Israël. Ze hebben in totaal meer dan $50 miljard aan beheerd vermogen, wat voornamelijk bestaat uit spaartegoeden, voorzienings- en pensioenfondsen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een minuscuul deel van dit bedrag hebben ze gestald in bitcoin. Het was echter ook alweer een hele poos geleden dat ze dit deden. Volgens de berichtgeving kochten ze hun aandelen in GBTC in de tweede helft van 2020.

De prijs van bitcoin was destijds ongeveer $21.000. Daarmee hebben ze inmiddels dus ook meer dan 100% winst gemaakt, gezien de koers momenteel rond de $55.000 bungelt.

Grayscale is in 2013 al opgericht, maar het pakte in 2020 pas voor het eerst echt de interesse van vermogende partijen. Via hun fonds, dat inmiddels uit meer dan 650.000 BTC bestaat, kunnen investeerders op een makkelijke manier blootgesteld zijn aan de prijsschommelingen van de cryptomunt. Grayscale regelt alles omtrent custody en regelgeving.

Het is voor het eerst dat een institutionele partij uit Israël bekend maakt geïnvesteerd te hebben in bitcoin. Volgens de bron had het bedrijf in 2017 ook interesse in een aantal Israëlische Initial Coin Offerings (ICO’s). Altushler heeft volgens deze zelfde bron een aparte afdeling voor alternatieve activa, met wallets voor Bitcoin en Ether.

Pensioenfonds Amerika

Een maand geleden kwam naar buiten dat een groot pensioenfonds in Amerika hetzelfde heeft gedaan. Een publiek pensioenfonds ter waarde van zo’n $441 miljard kocht in het laatste kwartaal van 2020 een groter aandeel in bitcoin mining bedrijf Riot Blockchain.

Het gaat om het ‘Public Employees’ Retirement System’ (CalPERS) van Californië en zij bezitten nu 113.034 aandelen van RIOT. Dat is ‘slechts’ $1,9 miljoen waard en vormt daarmee eigenlijk geen risico voor het pensioenfonds.

Het Noorse pensioenfonds Oil Fund heeft ook indirect exposure in de cryptomunt. Het fonds is voor 100% in handen van de Noorse staat, en omdat zij aandelen MicroStrategy hebben, zijn ook zij blootgesteld aan bitcoin.

De website norwegian-btc.fund houdt deze statistieken bij. Want naast MicroStrategy zit het pensioenfonds ook in Seetee, Tesla en Square. Dit vertegenwoordigt in totaal 1436,17 BTC, wat neer komt op 26.720 sats per Noorse inwoner.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Grayscale