Australische ASX aangeklaagd door ASIC: Misleidende claims over blockchain project

648 totale weergaven
asic-vs-asx

ASIC klaagt het Australische ASX aan wegens vermeende misleidende beweringen over haar stopgezette blockchain project, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid over de transparantie van bedrijven. 

Juridische procedure tegen ASX Limited

De ASIC (Australian Securities and Investments Commission) heeft een juridische procedure gestart tegen ASX Limited, de grootste exploitant van de effectenmarkt van Australië. Het geschil is gestart wegens beschuldigingen van het afleggen van misleidende verklaringen over een blockchain project dat bedoeld is om het verouderde systeem voor het beheer van aandelen en afwikkelingen te moderniseren. 

Dit project, waar lang naar werd uitgekeken, werd eind 2022 spontaan stopgezet, wat leidde tot meer toezicht en juridische gevolgen. Nu wordt er teruggekeken naar statements uit de tijd voor de plotselinge stopzetting van het project. 

De aankondiging van de ASIC

De aankondiging van ASIC, die 14 augustus vrij werd gegeven, geeft aan dat de rechtszaak zich concentreert op verklaringen van ASX in februari 2022. Deze verklaringen beweerden optimistisch dat het blockchain project ‘op schema’ lag voor lancering in april 2023 en ‘goed vorderde’. ASIC stelt dat deze garanties ‘ongefundeerd’ en ‘bedrieglijk’ waren.

ASIC beweert dat de verklaringen van ASX impliceerden dat het project volgens plan verliep en belangrijke mijlpalen zou bereiken, waaronder de datum van livegang in april 2023. De toezichthouder beweert dat deze verklaringen misleidend en bedrieglijk waren, aangezien het project feitelijk niet op schema lag en ASX geen redelijke basis had om te beweren dat het de geplande deadlines zou halen. 

Problemen met het project in 2022

De oorzaak van dit probleem is terug te leiden naar een extern onderzoek dat uit werd gevoerd door adviesbureau Accenture. Dit onderzoek bracht talloze ontwerpfouten en aanzienlijke uitdagingen aan het licht. Deze waren rechtstreeks in tegenspraak met de publieke verklaring van ASX. 

In november 2022 kwamen deze zorgen tot een hoogtepunt toen ASX besloot het blockchain project te pauzeren nadat de bevindingen van Accenture duidelijk hadden gemaakt dat de technologie de verwachte mijlpalen niet zou halen. Deze beslissing markeerde een aanzienlijke afwijking van de tijdlijn die ASX eerder aan investeerders en de markt had laten weten. 

ASIC voorzitter aan het woord

Joe Longo, de voorzitter van ASIC, benadrukte de bredere implicaties van de vermeende onjuiste voorstellingen van ASX en stelde: 

“Bedrijven en marktdeelnemers vertrouwen op de communicatie van ASX om weloverwogen beslissingen te nemen en investeringen te doen. We verwachten dat ASX een plek is waar notering en belegging met vertrouwen kan worden gedaan. Wanneer ASX tekortschiet, heeft dit wijdverbreide gevolgen voor de hele markt. 

ASIC streeft naar verschillende rechtsmiddelen tegen ASX, waaronder verklaringen van wangedrag, financiële sancties en een bevel tot negatieve publiciteit om de misleidende verklaringen met betrekking tot het blockchain project aan te pakken en te corrigeren. Deze acties onderstrepen de ernst waarmee ASIC de zaak behandelt en weerspiegelen de potentiële impact van de vermeende acties van ASX op de bredere markt. 

Reactie van ASX op de beschuldigingen

ASX heeft de ernst van de beschuldigingen ook erkend en heeft toegezegd de claims grondig te onderzoeken. Helen Lofthouse, algemeen directeur en CEO van ASX, verklaarde:

“We erkennen het belang en de serieuze aard van deze procedure. ASX heeft volledig meegewerkt aan het onderzoek van ASIC en neem de beschuldigingen nu zorgvuldig in overweging.”

Sinds de aankondiging van de rechtszaak is de aandelenkoers van ASX Limited flink gedaald. Dit weerspiegelt een reactie van de markt op de juridische uitdagingen waar het bedrijf mee te maken heeft. De daling onderstreept de onmiddellijke impact van de juridische procedures op het vertrouwen van beleggers in ASX. 

Samenvatting

Samenvattend markeert de juridische actie tegen ASX Limited door ASIC een belangrijke ontwikkeling in het voortdurende onderzoek van het onderbroken blockchain project van ASX. De zaak roept belangrijke vragen op over de transparantie en verantwoordingsplicht van bedrijven, vooral in de context van nieuwe en opkomende technologieën, zoals blockchain. 

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...