Balans Federal Reserve bereikt voor eerste keer óóit de $8.000 miljard

De balans van de Federal Reserve staat voor het eerst boven de $8 biljoen. De Amerikaanse centrale bank is door haar maatregelen om de economie door de coronacrisis te stimuleren alleen maar groter en groter geworden.

Federal Reserve

De balans van de Fed is vergeleken met maart 2020, toen de pandemie uitbrak in de VS, bijna verdubbeld. Dat blijkt uit de recente data die de Amerikaanse centrale bank afgelopen donderdag heeft vrijgegeven. Even voor de goede orde: het gaat in totaal om $8.000 miljard.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In een jaar tijd is daar dus $4.000 miljard bij gekomen. Met 330 miljoen Amerikanen komt dat neer op meer dan $12.000 per persoon. Aangemaakt en uitgedeeld vanuit het niets. Een deel hiervan is uitgedeeld via de beruchte stimulus cheques. Maar de inmenging van de Fed in de economie gaat een stuk verder en meldt zich ook in het bedrijfsleven.

De centrale bank kondigde vorige week aan dat ze de obligaties van bedrijven en exchange traded bonds (die ze tijdens de pandemie hebben aangekocht), zullen gaan verkopen.

Eind in zicht?

Maar de commissie van de Fed die zich bezig houdt met het monetair beleid heeft toegezegd dat ze wel doorgaan met het opkopen van Amerikaanse staatsobligaties en hypotheekobligaties. "Met een tempo van ongeveer $120 miljard per maand."

Wanneer stopt dit? Het antwoord geven ze zelf:

"Totdat er een substantiële vooruitgang is geboekt in de richting van de doelen die de commissie heeft opgesteld omtrent de maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit."

Contrast met Bitcoin

De activiteiten van de Fed lopen parallel met het succes van Bitcoin. Waar de centrale bank meer geld in omloop brengt, staat bitcoin bekend als schaars alternatief: er komen maximaal 21 miljoen bitcoin in omloop.

Terwijl de Fed het afgelopen jaar in omvang verdubbelde, is de uitgifte van nieuwe bitcoin transparant, voorspelbaar en onveranderlijk. Daarnaast is er een ander opvallend contrast. Waar de schaarste van bitcoin alleen maar meer een meer toeneemt, neemt de balans van de Fed exponentieel toe (en de schaarste exponentieel af).

Vóór de financiële crisis van 2008 bedroeg de balans van de Federal Reserve minder dan $1 biljoen. Twaalf jaar later bedroeg dit dus $4 biljoen en nu in 2021 bereikt dit getal voor het eerst in de geschiedenis de $8 biljoen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
federal reserve