Bank El Salvador weigert om informatie over bitcoin aankopen van president te delen

BANDESAL, de ontwikkelingsbank van El Salvador, gaat geen informatie delen over de bitcoin aankopen van het land. Dat maakt de anticorruptie-instantie van El Salvador zondag bekend.

Vertrouwelijke informatie

Het gaaat om de Anti-Corruption Legal Advisory Centre (ALAC). Ze bieden burgers juridische hulp in de strijd tegen corruptie. Ze hebben een document van de bank vrijgegeven. Hierin staat dat BANDESAL naar eigen zeggen deze "vertrouwelijke" informatie niet kan onthullen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

ALAC bekritiseert BANDESAL op Twitter voor dit statement:

"De vertrouwelijkheid beperkt de mogelijkheid voor burgers om toegang te krijgen tot informatie over de dingen die door BANDESAL met publieke middelen zijn uitgevoerd."

Tevens is er vrij weinig bekend over het fonds dat in het leven is geroepen om de bitcoin-naar-dollar conversie te kunnen faciliteren. Er is twee keer winst afgeroomd, volgens berichtgeving van de president.

President in middelpunt

President Bukele heeft het afgelopen jaar regelmatig bitcoin uit de markt gekocht, naar verluidt via zijn telefoon. In feite is het enige dat bekend is over het bitcoinbezit van het land de tweets die hij al pronkend deelde

Bukele heeft inmiddels al $107 miljoen uitgegeven aan bitcoin, blijkt uit de 'Nayib Tracker'. Daarmee heeft hij $58 miljoen aan ongerealiseerde verliezen gemaakt.

Er is vanuit de hele wereld kritiek geweest op de manier van handelen. Onder andere IMF, de Wereldbank en JPMorgan hebben zich negatief uitgelaten over de stap.

Maar ondanks de kritiek blijft president Bukele populair. Volgens eens teekproef van CID Gallup is hij de meest populaire leider in Latijns-Amerika. Over bitcoin is men minder lyrisch: slechts 23% is níet tegen het experiment.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador