Bank is slachtoffer van ransomware en betaalt 50 BTC

De Bank of Brazilia is slachtoffer geworden van een ransomware van LockBit. Hackers vroegen om 50 BTC aan losgeld.

Ransomware

Als de bank het geld niet zou betalen, zouden persoonsgegevens van klanten worden gelekt. Er zat dus niet veel op voor de financiële instelling: ze hebben het bedrag van z’n $1 miljoen overgemaakt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens de lokale media Tecmundo nam een van de hackers genaamd “Crydat” contact op met de bank. Hij informeerde hen dat er 5,2 miljoen Braziliaanse reais aan bitcoin vóór 06 oktober om 15:00 uur moesten worden overgemaakt.

De Bank of Brasilia heeft niet gereageerd op het nieuws. Anonieme bronnen deden dat wel. De zaak wordt onderzocht door de speciale politiedienst voor de bestrijding van cybercriminaliteit.

Volgens de anonieme bronnen gebruikten de hackers de “LockBit”-ransomware. Dit is gijzelsoftware van een van de grootste internationale ransomwaregroepen van de wereld. Sinds begin 2021 heeft Lockbit zich gericht op bijna 350 organisaties.

Momenteel is de groep verantwoordelijk voor 40% van alle ransomware-aanvallen in de hele wereld, sinds Conti enkele maanden geleden is ontmaskerd. Ook REvil is hard aangepakt door de Russische Federale Veiligheidsdienst FSB.

Gijzelbetalingen

Met dezelfde Lockbit-software werd een gezondheidssysteem in Mexico, Venezuela, Peru, Panama en Argentinië platgelegd. Het in 1972 opgerichte OSDE moest $300.000 betalen om te voorkomen dat de 140 gigabyte aan medische gegevens op straat kwamen te liggen.

Saillan detail: de betaling werd níet gedaan en dus werd alle data gelekt.

Volgens data van analysebedrijf SonicWall is Brazilië sinds 2021 een van de favoriete targets geworden voor ransomware-groepen. Vorig jaar haalden hackers ruim $33 miljoen aan cryptovaluta op uit het Zuid-Amerikaanse land. Daarmee hoort Brazilië tot de top 4 van landen, achter de VS, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Bank is slachtoffer van ransomware en betaalt 50 BTC

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!