Ransomwaregroep REvil ontmaskerd, politie neemt cryptovaluta in beslag

Een van Ruslands meest beruchte ransomwarebendes is ontmaskerd. De Russische Federale Veiligheidsdienst FSB heeft op 14 januari van alles in beslag genomen, waaronder cryptovaluta.

Inval bij hackersgroep

De politie deed bij 25 adressen een inval. Deze zouden allemaal verband houden met de REvil-groep. De plekken behoorden toe aan 14 leden van de ransomwarebende. Het zou gaan om locaties rond Moskou, St. Petersburg en Lipetsk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het overheidsdocument specificeert niet hoeveel hackers zijn gearresteerd, maar nieuwszender RIA Novosti heeft een video vrijgegeven met een aantal van de arrestaties.

REvil is een hele grote naam in de wereld van gijzelsoftware. Voornamelijk in de Verenigde Staten hebben ze er last van. De FBI nam vorige maand nog $1,9 miljoen in beslag van iemand die betrokken zou zijn bij de versleuteling van externe servers.

Bij de inval van gisteren heeft de FSB zo’n 426 miljoen roebel ($ 5,5 miljoen) in contanten en cryptocurrency in beslag genomen. Ook zouden ze nog 600.000 dollar en 500.000 euro hebben geconfisqueerd. Verder zijn cryptowallets en 20 luxe auto’s meegenomen.

Rusland en VS

Volgens de FSB voerde het bureau zijn invallen uit op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten. Ze hadden enkele sleutelpersonen van REvil geïdentificeerd.

De Russische cyberbendes zijn het afgelopen jaar een centraal thema geworden in de relatie tussen de VS en Rusland. In oktober riep de Amerikaanse president Joe Biden een aantal landen bij elkaar om over dit thema te praten. Rusland werd niet uitgenodigd.

Ook de rol van cryptovaluta kwam daarbij aan het licht. Het ministerie van Financiën van de VS uitte haar zorgen over de ransomware, die met cryptovaluta een stuk makkelijker kon worden gedaan. Onder andere de Colonial Pipe Line ondervond hier in 2021 de problemen van.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!