Bank of England moet ingrijpen na hoger dan gehoopte inflatiecijfers

De inflatiecijfers in het Verenigd Koninkrijk zijn ondanks een serie van agressieve renteverhogingen van de Bank of England nog niet om over naar huis te schrijven. Gisteren kwam de consumentenprijsindex wederom binnen op 8,7 procent voor de maand mei. Terwijl de markt gisteren nog unaniem was in de verwachting over een verhoging van de rente van 4,50 naar 4,75 procent, zien zij nu een kans van 45 procent op een verhoging van 0,50 procent.

Hoogste rente sinds 2008

Als de rente vandaag met nog eens 0,25 procent stijgt, wat als minimale verhoging een zekerheid lijkt, dan is er met de rente van 4,75 procent sprake van de hoogste rente sinds 2008 in het Verenigd Koninkrijk.

Hiermee lijkt de markt aan te geven dat zij verwachten dat de angst voor inflatie op dit moment hoger is dan de potentiële problemen voor bijvoorbeeld hypotheekhouders bij de Bank of England.

De Britse economie is de afgelopen jaren zowel geraakt door de schok van COVID-19, de Brexit en de gestegen gasprijzen als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Tot nu toe heeft Groot-Brittanië een recessie weten te ontwijken, al zijn de verwachtingen over de economische groei op dit moment relatief laag met een stijging van 0,25 procent voor het bruto binnenlands product.

Slecht herstel

In tegenstelling tot andere Westerse economieën is Groot-Brittanië er gek genoeg minder in geslaagd om te herstellen na de COVID-19 pandemie. Verder vielen de twee laatste meetmomenten van de inflatie hoger uit dan verwacht.

Voor bitcoiners in het Verenigd Koninkrijk zijn de nieuwe renteverhogingen waarschijnlijk minder goed nieuws, omdat zij hierdoor mogelijk in financiële problemen komen en op de verkoopknop moeten drukken.

“Het is duidelijk dat ons inflatieprobleem wat erger is dan in andere landen”, aldus Charles Bean , een voormalig gouverneur van de Bank of England tegenover BBC radio.

Als Bean nu zou moeten stemmen, dan zou hij voor een renteverhoginge van 0,50 procent gaan, zo vertelde hij aan het populaire radiostation.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....