Bank of Israel opent CBDC sandbox voor innovatie

De Bank of Israel staat op het punt een sandbox-omgeving te introduceren, waarin particuliere sector entiteiten worden uitgenodigd om de potentie van een Centrale Bank Digitale Currency (CBDC) te verkennen.

Deze stap, aangekondigd door vicegouverneur Andrew Abir, heeft als doel innovatie te bevorderen in de ontwikkeling van een digitaal shekel-systeem. De sandbox zal worden gebouwd op een framework gebaseerd op een Application Programming Interface (API), waardoor samenwerking met banken en fintech-bedrijven wordt vergemakkelijkt. Dit wordt gedaan om praktische gebruiksscenario’s voor de digitale valuta te ontwikkelen en verfijnen

Met het oog op het verbeteren van concurrentie binnen de banksector beschouwt de Bank of Israel de mogelijke introductie van een CBDC als een krachtige stimulans. Vicegouverneur Abir stelt dat de komst van een digitaal shekel banken zou kunnen aansporen om concurrerende depositotarieven aan te bieden. 

Door de centrale bank in staat te stellen rechtstreeks invloed uit te oefenen op de rentetarieven van de digitale shekel, biedt het vooruitzicht van het aanbieden van rentedragende digitale valuta een unieke mogelijkheid om het monetaire beleid te sturen en bankresponsiviteit te bevorderen.

Positieve effecten van CBDC concurrentie op de economie

In tegenstelling tot conventionele zorgen over de impact van CBDC’s op commerciële banken, ziet vicegouverneur van de Bank of Israel concurrentie als een aanjager van economische vitaliteit. Abir benadrukt het belang van het bevorderen van concurrentie binnen het Israëlische banklandschap. Hij stelt dat publieke steun voor het initiatief waarschijnlijk is, gezien de transparantie en verantwoording die gepaard gaan met door de centrale bank gesteunde valuta.

Met de lancering van de CBDC sandbox staat de Bank of Israel aan de voorhoede van financiële innovatie. Door het potentieel van digitale valuta’s te benutten om concurrentie te bevorderen, monetaire transmissiemechanismen te verbeteren en te voldoen aan de veranderende behoeften van consumenten, staat Israël op het punt een transformerende verschuiving te maken in het monetaire beleid en de financiële sector.

 

Lees meer over:

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....