Bank voor Internationale Betalingen: Facebook is met Libra nieuw gevaar voor banken

752 totale weergaven

De Bank voor Internationale Betalingen (BIB) ziet in de nieuwe cryptomunt Libra. De financiële services die het consortium achter de Libra Blockchain kunnen aanbieden zijn volgens een rapport van BIB een gevaar voor banken.

Techbedrijven als Facebook, Google en Amazon gaan samen een blockchain runnen. Ook partijen als Uber, Mastercard en Booking.com mee. Het ‘gevaar’ bestaat dat zij allemaal eigen financiële producten gaan leveren. En dat is niet in het belang van de bankwereld natuurlijk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Veel te winnen

De Bank voor Internationale Betalingen is niet per se negatief over de nieuwe ontwikkelingen. De bank benadrukt vooral dat deze nieuwe markten goed gereguleerd moeten worden. Ze zien de voordelen op het gebied van schaalbaarheid en ook het feit dat mensen zonder bank zichzelf kunnen aansluiten bij het financiële netwerk is een plus punt.

In het rapport valt te lezen dat de BIS vooral problemen ziet op het gebied van financiële stabiliteit en het beschermen van consumenten. Zij vragen zich hardop af of de techgiganten wel in staat zijn om dit op zich te nemen.

Ook veel te verliezen

Tegelijkertijd ziet de bank der banken in dan dit een enorm probleem is voor traditionele bankiers. Op deze manier lijken veel banken voorbij gestreefd te worden door partijen als Google en Facebook. Met Calibra maakt Facebook al een eerste stap.

De Calibra wallet wordt geïntegreerd in zowel WhatsApp als Facebook Messenger. Daar dient de app als betaalportaal. Er is dus straks geen bank app (of Tikkie) meer nodig als je een betaling wil doen via een WhatsApp.

Dat is een voorbeeld uit de praktijk waaruit blijkt dat de banken zich wel degelijk zorgen moeten gaan maken. Facebook heet met Libra een grote troef in handen om ook in de financiële sector snel een machtige positie in te nemen.

Reguleren

Een partij als Facebook balanceert al jaren op de rand qua het volgen van wetten. Mede daarom wil de BIB nationale en internationale afspraken maken om dit in goede banen te leiden. ”We willen een gelijk speelveld voor techbedrijven en banken.”

Lees meer over:
bankbankenFacebooklibra

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...