Banken mogen in Iran nu Bitcoin gebruiken voor import

De Centrale Bank van Iran heeft verklaard dat gelicentieerde banken en geldwisselkantoren in het land cryptocurrency’s mogen gebruiken voor import. Daarbij is er wel één voorwaarde: de bitcoin moet officieel zijn gemined door de gesanctioneerde miners.

Bitcoin als betaalmiddel

Een rapport van de Financial Tribune brengt deze nieuwe situatie in kaart. Iran wordt hard getroffen door internationale sancties: ze worden (op een ouderwetse manier) buitengesloten van internationale handel. Hierdoor zien ze een kans om bitcoin te gebruiken als mogelijkheid om buiten de traditionele financiële controles te opereren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In oktober 2020 heeft de Iraanse centrale bank haar regelgeving gewijzigd zodat bitcoin en andere cryptocurrency’s officieel onder overheidstoezicht zijn komen te staan. Voornamelijk in de mining-industrie, waar er met behulp van gesubsidieerde energie, een nationaal mining plan is opgesteld. Er is daarbij wel de voorwaarde dat alle geminede bitcoin worden ingeleverd bij de overheid.

Nu blijkt dus dat Iran deze bitcoin gaat inzetten voor het financieren van import-handel. De centrale bank heeft het voor meer groepen legaal gemaakt om cryptocurrency’s te gebruiken. The Financial Tribute schrijft er het volgende over:

“Zogenoemde ‘lenders’ en ‘moneychangers’ zijn op de hoogte zijn gebracht van het regelgevingskader voor cryptobetalingen. Er werden geen verdere details bekendgemaakt.”

In 2019 legaliseerde Iran het minen van cryptovaluta, maar dan wel onder streng toezicht en met een enorm nauw kader waarin men dit kon doen. Al snel werd duidelijk dat met Bitcoin kon gebruiken om sancties te ontlopen.

Bitcoin in ‘verdrukte’ landen

Eind december berichtten we al dat Venezuela bitcoin gebruikte met dezelfde reden aan Turkije en Iran. Volgens de lokale nieuwssite RunRun.es hebben anonieme “bronnen bij de centrale bank van Venezuela” verklaard dat ze “betalingen aan bedrijven uit landen zoals Iran en Turkije hebben gedaan met behulp van Bitcoin.”

Ook deed de Iraanse president eerder al oproep om een onderzoeksteam in touw te zetten die zich bezit gaat houden grootschalige bitcoin mining. Uit dat onderzoek kwam een opvallend advies naar voren: gebruik bitcoin en digitale assets om de internationale sancties te omzeilen. En zo geschiedde.

In november 2020 kwam het nieuws al naar buiten dat het land op staatsniveau bitcoin als betaalmiddel gebruikt. Het Iraanse kabinet zorgde er met een wetswijziging voor dat zij bij het importeren van goederen kunnen betalen met de cryptomunt. Met het nieuws van vandaag is er dus een groep bij gekomen die dit mag doen, namelijk gelicentieerde banken en moneychangers.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
Iran