Deze 5 bedrijven schrijven code voor het Bitcoin Lightning Network

Het Bitcoin Lightning Network is in 2015 bedacht door Josep Poon en Thaddeus Dryja, en inmiddels is daar de nodige bedrijvigheid rondom ontstaan.

We zetten voor deze Lightning maand de belangrijkste bedrijven voor je op een rij. Te beginnen met de makers van de ‘besturingssystemen’ voor het Lightning Network.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin Lightning Network: de ‘besturingsystemen’

Nog even kort het doel van Lightning Network: goedkopere, snellere en anonieme bitcoin transacties.

Het netwerk van bitcoin kan ongeveer zeven tot tien transacties per seconde verwerken en ook de transactiesnelheid varieert. Onder meer afhankelijk van de hoogte van de netwerkvergoeding die je een betaling meegeeft.

Om de voorkomen dat het layer 1-netwerk verstopt raakt met hogere fees tot gevolg, is in maart 2018 de eerste implementatie van het Lightning Network uitgebracht. Lightning Labs kwam met lnd.04.beta voor ontwikkelaars.

Lightning Labs levert hiermee feitelijk een besturingssysteem voor het Lightning Network, net zoals Google met Android een OS maakt voor mobiel internet.

Maar Lightning Labs is niet het enige bedrijf dat actief ontwikkelt voor het netwerk. De afgelopen twee jaar leveren steeds meer bedrijfjes (en onafhankelijke) ontwikkelaars de ruggengraat van dit nieuwe financiële systeem.

Wie zijn deze bedrijven en wat doen ze voor het ecosysteem?

1. Blockstream: c-lightning

Blockstream is vooral bekend vanwege mede-oprichter Adam Back, de bedenker van hashcash.

Het is misschien wel één van de meest bepalende firma’s binnen het ecosysteem: ze hebben eigen mining farms in thuisland Canada, ontwikkelden met Liquid een sidechain naast het bitcoin netwerk en met Green hebben ze een eigen wallet voor zowel mobiel als desktop.

Het was Rusty Russell die onder de vlag van Blockstream bouwde aan de eerste implementatie van het Lightning Network: c-lightning. Het is – niet verrassend – geschreven in de programmeertaal C. Later kreeg Russell hulp in de persoon van Christian Decker.

Het was deze Duitser, die de eerste Lightning transactie op het testnet deed. Hij kocht een kattenplaatje van zijn collega Russell voor 100 satoshi’s.

Een van de nieuwe toepassingen waar Blockstream zijn zogenaamde ‘multi-path’ betalingen. Daarmee kun je een transactiebedrag opsplitsen in kleine beetjes, waardoor de transactie nog sneller verwerkt is.

Het idee is overigens niet nieuw: het voorstel van Atomic Multi-Path Payments (AMP) komt uit 2018, uit de koker van Lightning Labs.

2. ACINQ: eclair

Het bedrijf achter de tweede implementatie eclair is ACINQ. Deze startup uit Parijs, opgericht in 2014, is het eerste bedrijf dat zich volledig richt op de (verdere) ontwikkeling van het Lightning Network.

Met de ACINQ node hebben ze momenteel de node met de meeste Bitcoin erop.

Eind 2019 heeft het bedrijf 8 miljoen dollar opgehaald in een tweede financieringsronde om de komende jaren hard te groeien. Het bedrijf wordt geleid door CEO Pierre-Marie Padiou.

In de zomer van 2015 publiceerde Chief Technology Officer Fabrice Drouin zijn eerste commit voor de implementatie ‘Eclair’. Die implementatie is geschreven in de programmeertaal Scala.

Dat heeft geleid tot twee toepassingen: de mobiele apps Eclair Mobile en het veelbesproken Phoenix. Deze laatstgenoemde is ook wel een ’tweede generatie wallet’.

Het is gericht op méér adoptie. Want het instellen van een wallet, het ontvangen van BTC, on-chain en off-chain betalingen en het doen van een backup. Dat moet binnen 3 minuten lukken.

Je kunt met deze wallet zowel betalingen on-chain doen als met Lightning. Het is een non-custodial, dus je bent zelf verantwoordelijk voor het bewaren van de seeds (private keys).

ACINQ staat ook een verbinding met de Strike API, waarmee bedrijven eenvoudig betalingen via het LN kunnen accepteren. Ze kunnen daarmee eenvoudig on-chain transacties ontvangen en accepteren.

3. Lightning Labs: LND & Loop

In het najaar van 2015 voegde zich een derde partij bij Blockstream en ACINQ. Lightning Labs publiceerde hun eerste implementatie genaamd Lightning Network Daemon (LND) op GitHub. LND is gebaseerd op de programmeertaal Go.

Lightning Labs staat onder leiding van Elizabeth Stark, een vriendin van bitcoiner Jack Dorsey. Volgens Stark is LN het equivalent van HTTP voor bitcoin en blockchains.

Een ander bekend figuur is Chief Technology Officer Olaoluwa “Roasbeef” Osuntokun. Hij publiceerde het eerste stukje code op GitHub.

In februari dit jaar wist de firma uit de VS ruim $10 miljoen aan durfkapitaal op te halen in een eerste ronde. Een van de toepassingen waar Labs aan werkt is Lightning Loop.

Deze toepassing moet start-ups, node-eigenaren en doorsnee gebruikers helpen om gemakkelijker gebruik te maken van het Lightning Network. Het gaat dan met name om het ontvangen en verzenden van bitcoin.

Leuk feitje: lees dit interview Nederlandse bitcoin ontwikkelaar Joost Jager die voor Lightning Labs werkt.

4. Square Crypto

Square Crypto is de ‘afdeling crypto (bitcoin zo je wilt)’ binnen betaalprovider Square, bekend van de Cash App én uiteraard mede-oprichter Jack Dorsey (Twitter).

Met de Cash app kun je Bitcoin (en andere assets) kopen, vooral populair bij jonge beleggers in de VS. De app is vooralsnog niet beschikbaar in Nederland.

Hoewel bij Square de nadruk ligt bij de ontwikkeling van layer 1, lieten ze begin dit jaar voor het eerst van zich spreken met een Lightning Development Kit (LDK). Dat is weliswaar nog géén implementatie, maar wel een gereedschapskist om gemakkelijker met een implementatie te kunnen samenwerken.

Het product bestaat uit een API, language bindings, demo apps en een aantal andere items waarmee ontwikkelaars ‘makkelijk en veilig Lightning kunnen integreren’. De API is gebaseerd op het Rust-Lightning project, ook bedoeld om onafhankelijke ontwikkelaars naar het project te trekken.

In een blogpost maakt het bedrijf meer details bekend.

5. MIT Digital Currency Initiative: lit

Massachusetts Institute of Technology is een begrip in de academische wereld en daarbuiten. Niet zo bekend misschien, maar MIT heeft in 2018 het Digital Currency Initiative in het leven geroepen.

Bedoeld om zoveel mogelijk (academisch) talent samen te bundelen op het gebied van Bitcoin en blockchain technologie. Geleid door de voormalige Google high potential Neha Narula.

Dat resulteerde ook in een implementatie met de naam lit, waar onder meer de Nederlander Gert-Jaap Glasbergen aan meewerkt.

SuredBits & Chaincode Labs

Naast deze vier bedrijven zijn er diverse andere bedrijven die zijdelings betrokken zijn bij de ontwikkeling van het netwerk. Naast tientallen onafhankelijke ontwikkelaars die nog nergens op de payroll staan. De volgende namen kunnen we eruit lichten:

Mis je nog een belangrijke developer club op het lijstje op het gebied van Lightning? Stuur een email naar [email protected].

Tot slot, wil je graag meegaan in de ontdekkingsreis naar het Lightning Network? Join ons aparte Lightning telegram chatgroep en doe mee, vraag raak en maak kennis met de wondere wereld van Lightning.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...