Belangrijk Ethereum nieuws: ‘Solo stakers zijn sleutel voor langdurige veiligheid van Ethereum’

271 totale weergaven
vitalik-buterin-op-conferentie |

Vitalik Buterin maakte een gewaagd statement op de Ethereum Singapore 2024 conferentie, waarbij hij liet weten dat de veiligheid op de lange termijn van Ethereum gebouwd is op ‘solo stakers’. 

Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum, liet tijdens Ethereum Singapore 2024 het belang van solo staking weten voor de toekomst van de veiligheid en decentralisatie van Ethereum. Hierbij besprak hij de risico’s van gecentraliseerde entiteiten die staken en de rol van solo stakers bij het beschermen van het netwerk.

Vitalik Buterin op Ethereum Singapore

Op 16 september was Vitalik Buterin op de Ethereum Singapore 2024 conferentie te zien, waar hij sprak over het belang van solo staking. Cointelegraph deelde dit op X (Twitter):

Hier sprak hij over de grote risico’s die gecentraliseerde entiteiten met zich meebrengen en de rol die solo stakers spelen bij het beschermen van de blockchain tegen aanvallen, waarbij ze veerkracht en duurzaamheid op de lange termijn garanderen.

Solo stakers zijn individuen die onafhankelijk hun tokens, in dit geval Ethereum, staken om transacties te voltooien. Het verschil tussen solo stakers en ‘normale’ stakers is dat solo stakers compleet onafhankelijk zijn van diensten van derden, gecentraliseerde entiteiten of stakingpools.

Solo staking om decentralisatie te garanderen

Buterin benadrukte de grote rol van solo stakeholders bij de decentralisatie van het netwerk, waarbij hij het had over hoe ze een ongecoördineerde en diverse groep vormen die de afhankelijkheid van gecentraliseerde entiteiten vermindert:

“Hoe sterker we solo kunnen zijn […] Ik denk dat er veel manieren zijn waarop dat kan dienen als deze echt belangrijke verdedigingslaag met betrekking tot veiligheid en privacy.”

Vanuit het beeld dat Buterin schetst, kunnen we opmaken dat al een klein percentage solo stakers een belangrijke gedecentraliseerde beschermingslaag voor Ethereum kunnen vormen.

Bescherming tegen 51% attacks

Ook sprak Buterin over de rol van solo stakers en de gedecentraliseerde beschermingslaag van de blockchain tegen 51% attacks, waarbij een kwaadwillende entiteit controle krijgt over meer dan 51% van de rekenkracht van de blockchain. Bij deze scenario’s is het vooral de vraag of de entiteit 50% tot 56% of 57% of meer controleert.

Als de entiteit meer 57% of meer in handen heeft, kan de aanvaller blocks finaliseren, wat mogelijk kan leiden tot een chainsplit als er niks aan wordt gedaan. Om dit tegen te gaan, stelt Buterin voor dat Ethereum moet overwegen om de drempel voor blokfinaliteit te verhogen van tweederde naar een hoger getal, om dergelijke aanvallen moeilijker uit te voeren:

“Een van de ideeën die ik onlangs heb gepromoot, is het idee dat […] Ethereum haar quorumdrempel moet verhogen van tweederde naar een hoger aantal. Oftewel driekwart, of mogelijk zelfs meer.”

Risico op centralisatie

Het grootste risico op centralisatie voor Ethereum staking ligt op het moment bij Lido, het grootste liquid staking token van Ethereum, waarbij de hoeveelheid gestakete tokens rond de $9 miljard ligt. Deze token heeft hiermee het tegenovergestelde gedaan van haar doel, het behouden van de decentralisatie van het netwerk.

Het lastige hiervan is de hoeveelheid stakers op Ethereum die in een razendsnel tempo naar beneden is gekelderd. Dit zal hoogstwaarschijnlijk te maken hebben met de populariteit van het netwerk, die nog nooit zo laag is geweest. Hierdoor moet de blockchain wel een keuze maken

Belangrijke keuze voor Ethereum

Ethereum heeft in principe keuze uit twee mogelijkheden als het gaat om de toekomst. Zo kunnen ze kiezen om volop te investeren in solo stakers, waar de voorkeur van Buterin naar uitgaat. Dit brengt echter verschillende problemen met zich mee, waaronder veel technische problemen, zoals het onderhouden van een eigen node en het staken van minimaal 32 ETH.

Met de huidige marktprijzen komt dit neer op een minimale investering van meer dan $75.000, wat voor veel investeerders niet haalbaar is. Hierdoor kiezen veel mensen liever voor liquid staking opties, aangezien deze voordeliger zijn en het instappen een stuk makkelijker wordt.

Het lastige hieraan is dat liquid staking tokens weer bijdragen aan de centralisatie van het netwerk. Solo stakers die instappen in liquid staking, dragen bij aan het marktaandeel van grote liquid staking tokens, zoals Lido, wat vervolgens weer centralisatierisico’s voor Ethereum betekent.

Eerdere uitspraken van Buterin over solo staking

Dit is niet de eerste keer dat Buterin het over solo staking heeft gehad. Eerder dit jaar stelde Buterin voor dat solo stakers en kleinere operators voorrang krijgen op professionele operators op de Asia Blockchain Summit. Zijn idee is hierbij om het concurrentiemodel, dat de nadruk legt op een meer gediversifieerd en rechtvaardig ecosysteem, te veranderen. Hiermee wordt het interessanter om te kiezen voor solo staking, aangezien je hierdoor eerder beloningen ontvangt.

De kwestie van de dynamiek tussen solo en pool staking is vrij lastig. Verder onderzoek is nodig om effectiviteit en haalbaarheid te bewijzen voor de lange termijn. Hoe dan ook, proactieve maatregelen zijn nodig om de problemen rondom centralisatie op de Ethereum blockchain aan te pakken.

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...