Belangrijke factoren om naar te kijken voor Bitcoin dit weekend

930 totale weergaven

Nu Bitcoin het weekend weer ingaat, is het handig om op een aantal belangrijke factoren te letten, waaronder handelsvolume, financieringstarieven en open interest die aanzienlijke prijveranderingen kunnen veroorzaken. 

Prijsschommelingen van BTC

De afgelopen tijd heeft Bitcoin veel prijsschommelingen gezien. Echter, de bulls zijn erin geslaagd om de controle terug te winnen en de prijs boven een belangrijk niveau te duwen. Terwijl we het weekend ingaan, is het belangrijk om in ons achterhoofd te houden dat het prijsgedrag van Bitcoin aanzienlijk kan veranderen als gevolg van factoren, zoals lage handelsactiviteit. 

Er zijn drie belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden, die de prestatie van Bitcoin de komende dagen kunnen beïnvloede. Denk hierbij aan het handelsvolume, funding rates en open interest. 

Het handelsvolume

Het handelsvolume is essentieel als het gaat om het bepalen van de volatiliteit. Als het handelsvolume hoog is, zijn prijsbewegingen over het algemeen duidelijk en voorspelbaarder. Het volume kan echter ook toenemen als reactie op een spontane marktverandering. Als de prijs sterk in één richting beweegt, kunnen handelaren snel reageren door orders te plaatsen om hun posities te beschermen of van de bewegingen te profiteren, wat de liquiditeit vergroot. 

Doorgaans daalt het handelsvolume in het weekend, waardoor de liquiditeit van de markt afneemt, met minder volume wordt het gemakkelijker om aanzienlijke prijsverschuivingen te laten plaatsvinden. Dit werd onlangs duidelijk toen Bitcoin tijdens een weekend een opmerkelijke prijsdaling ervaarde. Ondanks dat het huidige handelsvolume rond het gemiddelde niveau ligt, kan een verandering in het weekend potentiële prijsschommelingen signaleren. 

Funding rates

De funding rates zijn ook een belangrijke indicator van mogelijke prijsbewegingen. Deze rates, die weerspiegelen of kopers/verkopers agressiever zijn, worden voornamelijk gebruikt op de derivatenmarkt, maar kunnen ook een invloed hebben op de spot prijzen. 

Onlangs daalden de funding rates na een prijsdaling tot bijna nul. Dit duidde op een mogelijk herstel, dat spoedig volgde. Nu laten sommige exchanges een negatieve funding rate zien, wat erop wijst dat er een grotere volatiliteit in het verschiet ligt, vooral als het handelsvolume stijgt. Dit scenario kan kansen bieden voor degenen die willen profiteren van prijsveranderingen. 

Open interest

Ook open interest is een belangrijke factor om te overwegen. Deze maatstaf, die het totale aantal open posities op de derivatenmarkt weergeeft, kan een signaal zijn voor aankomende volatiliteit, vooral als deze toeneemt. De afgelopen dag is er een merkbare stijging geweest in zowel perpetual als futures contracten. 

Nu we het weekend ingaan, kan deze hoge open interest, gecombineerd met een lager handelsvolume, de markt gevoeliger maken voor aanzienlijke prijsbewegingen. Dit kan kansen bieden voor handelaars. 

Samenvatting

Samenvattend is het essentieel om het handelsvolume, de funding rates en de open interest van Bitcoin in de gaten te houden nu het weekend weer voor de deur staat. Door deze factoren te begrijpen, is het mogelijk om potentiële prijsbewegingen te anticiperen en betere beslissingen te maken op de markt.

Lees meer over:

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...