Amerika zoekt belastingontduikers met meer dan $20.000 bij Bitcoin beurs Circle

De Internal Revenue Service (IRS) gaat proactief op zoek naar informatie van klanten van cryptobedrijf Circle. De IRS is de Amerikaanse belastingdienst en ze willen controleren of inwoners van de VS aan hun belastingverplichtingen voldoen.

Bitcoin en belasting

Volgens een verklaring van het ministerie van Justitie gaat de belastingwaakhond een ​​zogenoemde John Doe Summons doen. Dit is een term die slaat op een onderzoek naar een belastingbetaler zonder dat ze hiervoor een specifieke naam hebben. Een soort van sleepnet dus: massa-surveillance in de hoop op een handjevol belastingontduikers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In een verklaring noemen ze expliciet de beurs Poloniex. In 2018 werd de Amerikaanse exchange overgenomen door Circle, tevens de uitgever van de USD Coin (USDC).

“De IRS is op zoek naar informatie over Amerikaanse belastingbetalers die in de jaren 2016 tot 2020 ten minste het equivalent van $20.000 aan transacties in cryptovaluta hebben uitgevoerd. De IRS zoekt de gegevens op van Amerikanen die zaken deden met of via Circle, een digitale handelsbeurs met hoofdkantoor in Boston.”

Een John Doe Summons vermeldt dus niet de naam van een specifieke persoon die worden onderzocht. Dit stelt de belastingdienst in staat om informatie op te vragen over een heleboel burgers die het nog niet heeft geïdentificeerd.

Door deze actie hoopt de belastingdienst namen te achterhalen van investeerders of groepen individuen die mogelijk in strijd met de belastingwetgeving handelen.

Groen licht van rechter

Een dergelijk onderzoek mag niet zomaar worden gestart. Het vereist goedkeuring van een federale rechter. Dat is inmiddels ook gebeurd: de Amerikaanse rechter Richard G. Stearns gaf groen licht. Hij vond dat “er een redelijke basis is om aan te nemen dat gebruikers van cryptocurrency’s mogelijk niet voldoen aan de federale belastingwetten”, volgens een verklaring van het ministerie van Justitie.

De IRS beschuldigt Circle dus níet van verkeerd handelen. De actie is specifiek gericht op de identificatie van burgers. Het gevolg is wel dat Poloniex nu informatie moet verstrekken, zoals bitcoin transacties en identificatie van klanten.

Coinbase onderging in 2016 een soortgelijke zaak. Het leidde tot een rechtszaak die een jaar duurde, voordat de beurs uiteindelijk informatie van duizenden klanten opleverde.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
belasting