Voorzitter SEC stapt vroegtijdig op, komt Bitcoin ETF nu dichterbij?

Bestuursvoorzitter Jay Clayton van de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC), stapt aan het einde van dit jaar op. Formeel zou hij in juni 2021 afscheid nemen.

SEC-voorzitter stapt op

De SEC houdt toezicht op de effectenmarkt, daar waar de CFTC de commoditymarkt in de gaten houdt. Clayton trad in mei 2017 in dienst, benoemd door president Donald Trump.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De machtswisseling in Amerika lijkt ook de reden te zijn dat Clayton eerder vertrekt. Het is onduidelijk die Joe Biden als opvolger gaat aanwijzen.

Lees ook: 4 redenen waarom Biden als president goed voor Bitcoin kan uitpakken

In een verklaring dankt Clayton president Trump voor de kans om de SEC voor te zitten en de positie van de beurswaakhond te verstevigen. Ook prijst hij de samenwerking met het ministerie van Financiën, de Federal Reserve en de CFTC. Naar eigen zeggen staat de beurswaakhond er ‘goed bij voor de toekomst’.

Het opstappen van Clayton is saillant, omdat hij binnen de 5-koppige commissie gold als een uitgesproken tegenstander van een Bitcoin ETF. Hij bokste onder meer met Hester ‘Crypto Mum’ Peirce, die al jaren een lans breekt voor Bitcoin en andere digitale assets.

Een exchange traded fund is net zoals een derivaat een afgeleide van een asset, in dit geval Bitcoin. Beleggers kunnen door middel van een Bitcoin ETF exposure krijgen in Bitcoin, zonder dat ze de ‘fysieke’ Bitcoin hoeven te kopen en op te slaan.

Volgens sommige marktanalisten is een ETF een bullish signaal voor de Bitcoin koers, omdat het de toegang voor traditionele partijen vergemakkelijkt.

Bitcoin ETF

De afgelopen jaren hebben diverse partijen, waaronder de Winklevoss broers, een aanvraag ingediend voor een ETF. Maar zij kregen keer op keer nul op het rekest.

In de ogen van de SEC en Clayton in het bijzonder is de waarde van de munt te volatiel en te manipulatief om als belegging te dienen. Daarom vond de SEC tot nu toe dit product te risicovol.

In een recent schrijven spreekt vermogensbeheerder Fidelity deze misvatting tegen. In de markt is zijn er vergelijkbare beleggingsproducten zoals GBTC, het trust van Grayscale.

Een andere trend is dat beursgenoteerde bedrijven zoals MicroStrategy een grote hoeveelheid BTC kopen als store of value. Volgens sommigen is het nemen van een aandeel in zo’n bedrijf een verkapte vorm van een ETF.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFSEC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...