Beursgenoteerde miners verkochten in dit jaar bijna 100% van verdiende bitcoin

Beursgenoteerde bitcoin mining bedrijven verkochten in 2022 bijna alle bitcoin die verdienden.

Verkoopdruk

Analist Tom Dunleavy van Messari deelde hier gegevens over. Hij geeft aan dat er ongeveer 40.300 BTC is verkocht door Core Scientific, Riot, Bitfarms, Cleans Park, Marathon, Hut8, HIVE, Iris Energy, Argo en Bit Digital.

In totaal hadden deze bedrijven van 1 januari tot 30 november bij elkaar 40.700 BTC verdiend. Je kunt dit vaak opmaken uit financiële kwartaal- of maandcijfers die beursgenoteerde bedrijven moeten (!) delen aan hun aandeelhouders.

Voor mining bedrijven is het een zwaar jaar gebleken. De prijs van bitcoin daalde, de energiekosten stegen en de concurrentie (hashrate) steeg.

Ook belangrijk om te melden: veel van dit soort bedrijven gingen vorig jaar leenconstructies aan om uitbreidingen te financieren. Bitcoin daalde en ook de ingelegde onderpanden (van BTC zelf tot rigs aan toe) daalden in waarde.

Momenteel is het inflatiegetal in bitcoin 1,8%. Dat is het percentage van de supply dat er dit jaar bij komt. Goed nieuws, want in minder dan twee jaar halveert dit getal naar ~0,9% als de block subsidie halveert naar 3,125 BTC. Er komt dan iedere dag nog maar 450 BTC bij.

Impact

Dunleavy is van mening dat miners die nieuw verdiende bitcoin consequent verkopen voor een neerwaartse druk zorgen op de prijs van de grootste cryptocurrency.

Volgens Bitcoin Visuals bedroeg het dagelijkse handelsvolume voor bitcoin op 26 december echter $12,2 miljard. De outflow van miners op dezelfde dag was volgens CryptoQuant 919 BTC (of: $15,35 miljoen). Dat komt neer op slechts 0,13% van het totale verhandelde volume.

In editie 135 van Bitcoin Focus zette analist Maarten de miners in het zonnetje. Aan de hand van verschillende on-chain metrics kun je zien hoe het is voor miners in de huidige marktomstandigheden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsminer