‘Meest brutale bitcoin miner capitulatie sinds 2016’

Bitcoin miners beleven moeilijke tijden en moeten hun zuurverdiende btc verkopen om hun hoofd boven water te houden. Dat is het beeld dat oprijst als we de tweet van analist Charles Edwards erbij nemen.

Hash Ribbons

Door middel van de Hash Ribbons is de financiële gezondheid te meten. Het zijn twee lijnen die elkaar kruisen: het 30-daagse en 60-daagse gemiddelde van de hashrate van het bitcoinnetwerk. Zodra het 60-daagse gemiddelde het 30-daagse gemiddelde naar boven kruist, dan is dat vaak slecht nieuws voor de koers en andersom.

Wanneer de bitcoin koers flink zakt, dan zijn miners genoodzaakt om hun machines uit te zetten omdat het niet winstgevend is om ze aan te zetten. Zodra het 30-daagse gemiddelde van de hashrate zakt, betekent het dat miners capituleren en andersom. Als miners machines uitzetten, dan halen ze minder bitcoin en dus minder omzet binnen.

Volgens Edward, van investeringsmaatschappij Capriole, is er momenteel sprake van bitcoin miner capitulatie en is het de meest brutale correctie sinds 2016.

Dat miners in de problemen zitten, is geen publiek geheim. Onlangs heeft Glassnode becijferd dat de bitcoin hashprijs een all-time low heeft bereikt van $66.500 per exahash. Het komt erop neer dat bitcoin mining bedrijven het laagste bedrag ooit vangen voor hun rekenkracht die ze naar het netwerk sturen. De winstgevendheid van de machines staat continue onder druk, en dat leidt ook tot scherp dalende apparaatprijzen.

bron: Glassnode
bron: Glassnode

Zolang er geen verandering komt in de variabelen energielasten en bitcoin prijs, dan blijft het een lastig verhaal voor bitcoin miners. Maar de markt is nog zo concurrerend, dat er nog genoeg andere bedrijven toekomst zien in het minen van bitcoins.

Op 19 december is de moeilijkheidsgraad van het netwerk nog met 3,27% gestegen, waardoor het minen van btc moeilijker wordt. En soms kunnen extra factoren zoals het weer nog extra roet in het eten gooien. In Texas hebben mining bedrijven hun activiteiten tijdelijk moeten stopzetten vanwege bar winterweer. Volgens Edwards hebben deze bedrijven wél een flinke prikkel om hun machines aan te zetten, want ze genieten gemiddeld een stroomtarief van 6 dollarcent per kilowattuur.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsminermining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...