
BigONE, een grote crypto-exchange, kreeg te maken met een hack van $27 miljoen. Hackers wisten de supply chain aan te vallen. Het legt een belangrijke kwetsbaarheid voor exchanges bloot.
Maar wat is er precies gebeurd? En wat betekent dit voor jou?
BigONE verliest $27 miljoen door hack
BigONE heeft $27 miljoen aan cryptovaluta’s verloren door een gigantische hack. In een persbericht liet het bedrijf weten hoe hackers hun supply chain aanvielen. Hiermee wisten ze grote hoeveelheden crypto afhandig te maken. Onder andere wisten ze 120 BTC, 350 ETH en 1.800 SOL te stelen.
De exchange heeft aangegeven dat ze samenwerken met SlowMist, een blockchainveiligheidsbedrijf, om de hackers te tracken. Verder lieten ze weten dat alle private keys veilig zijn en ze alle verliezen dekken. Op X deelde SlowMist de hack:
SlowMist TI Alert
The exchange @BigONEexchange was exploited due to a supply chain attack and loss exceeds $27 million. The production network was compromised, and the operating logic of account and risk control related servers was modified, enabling the attacker to withdraw… pic.twitter.com/GkxlNIUs6A
— SlowMist (@SlowMist_Team) July 16, 2025
In dit bericht lieten ze kort weten hoe de hack plaats had kunnen vinden:
“Het productienetwerk werd gecompromitteerd en de operationele logica van de accounts en de servers voor risicobeheer werd gewijzigd, waardoor de aanvaller geld kon opnemen.”
Aanvallen op de supply chain komen steeds vaker voor. Ze worden uitgevoerd door software te bereiken en bewerken door slechte code te injecteren. Het is een breder probleem binnen de crypto-industrie.
Wat betekent dit voor jou?
De hack hoeft je niet direct te beïnvloeden. Zelfs als je gebruik maakt van BigONE in Nederland en je crypto is gestolen, zul je er weinig van merken door de achtervang. Toch zijn er waardevolle lessen van te leren, zowel voor exchanges als voor gebruikers.
Blockchain infrastructuur is erg veilig, maar de basis (de supply chain) is wel kwetsbaar voor aanvallen. Hierdoor bewaren veel exchanges de grootste hoeveelheden cryptovaluta’s off-chain in de vorm van cold wallets. Bij de veiligste exchanges is dit meer dan 90%.
Dit maakt een transactie minder snel, maar wel een stuk veiliger. De hack heeft alleen maar plaats kunnen vinden door een kwetsbaarheid van hot wallets. Doordat ze altijd verbonden zijn via de blockchain, zijn ze ook altijd te bereiken door hackers. Voor exchanges is het dus belangrijk om meer cold storage te gebruiken.
Als gebruiker kun je hier ook van leren. Als je een exchange wilt gebruiken die veel hot storage gebruikt, is het verstandig om te diversifiëren. Dit kun je doen door meerdere wallets te hebben.
Voor de lange termijn is het altijd verstandig om een hardware wallet te hebben, zoals een Ledger of een Trezor. Transacties kosten hierdoor wat langer, maar je crypto is niet te bereiken voor hackers. Voor handel zijn exchanges wel geschikt. Zelfbewaring is in de meeste gevallen verstandiger.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
