Bijna helft van omzet van Block van Jack Dorsey komt uit bitcoindiensten

Block, het bedrijf van Jack Dorsey, verloor vrijdag bijna 15% van haar waarde. De aandelen van het bedrijf dat voorheen bekend stond als Square, daalden als gevolgd op de financiële resultaten voor het tweede kwartaal, die op zich helemaal zo slecht nog niet lijken.

Block Q2 earnings

Een opvallende statistiek is dat omzet die Block in het tweede kwartaal behaalde, voor de helft uit het faciliteren van bitcoinhandel kwam.

De omzet vanuit bitcoin steeg op jaarbasis met 34% tot $2,4 miljard, zo is te lezen in de brief aan de aandeelhouders. Ook vertellen ze iets over hun bitcoinspaarpot die het bedrijf in 2021 opbouwde:

“Per 30 juni bedroeg de reële waarde van onze investering in BTC $245 miljoen (…) wat $142 miljoen hoger was dan de boekwaarde (…) na impairment charges.”

De brutowinst die uit de handelsdiensten van bitcoin voor komt komen neer op $44 miljoen. Dat is een stijging van 7,0% ten opzichte van een jaar geleden. De Cash App geeft zijn 50 miljoen actieve gebruikers de optie om bitcoin en lightning te gebruiken.

Toch daalde de aandelenkoers van Block (SQ) met bijna 30% vanaf het hoogste punt in het jaar, met dus de afgelopen dag met ruim 14%. De analisten noemen dat de kwartaalcijfers “pit mist” en dat er controverse te zien is in de vertraagde groei.

Block voorspelt nu een aangepaste EBITDA van $1,5 miljard voor het hele jaar. EBITDA staat voor Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortisation, of in het Nederlands: winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen. De eerdere richtlijn was $ 1,36 miljard, wat dus voor een zure nasmaak zorgt bij investeerders.

Verder staat er in de earnings van Q2 dat de sales met 26% op jaarbasis steeg tot $5,53 miljard en dat de brutowinst van Square en Cash App steeg van 18% naar 37%.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws