Bijna record aantal transacties per dag op bitcoin blockchain verwerkt

Het bitcoin netwerk heeft afgelopen zondag 432.613 transacties verwerkt in de blockchain. Volgens data van analysebedrijf Glassnode is dit bijna een nieuw record.

Recordaantal transacties

Voor het huidige record qua aantal transacties die door miners in een block zijn gevalideerd moeten we alweer terug naar mei 2019. Destijds ging het om een aantal van 452.462. Het was een enkele uitschieter in de periode waarin de koers van bitcoin voor het eerst in maanden weer boven de $10.000 uit kwam.

Bijna record aantal transacties per dag op bitcoin blockchain verwerkt

De piek qua activiteit in de blockchain is ook terug te zien in de gemiddelde waardes. Het 7-daagse exponentiële voortschrijdend gemiddelde (EMA) van het aantal dagelijkse transacties staat nu boven de 350.000. Dat is het hoogste punt sinds december 2020, alweer anderhalf jaar geleden.

Let op: deze statistieken omvatten niet het aantal lightning betalingen dat er worden gedaan.

Oorzaken

Er zijn verschillende redenen te bedenken waardoor dit getal oploopt. Allereerst een technische reden: door SegWit kunnen transacties sinds 2017 optioneel groter zijn dan 1 MB. Daarnaast zijn inputs van Taproot-adressen nóg weer net wat kleiner dan een legacy SegWit adres.

Daardoor neemt een transactie minder ruimte in beslag en kunnen er dus ook meer tegelijkertijd (op een dag) verwerkt worden. Taproot-outputs zijn daarentegen wel iets groter dan een Segwit-output.

Bijna record aantal transacties per dag op bitcoin blockchain verwerkt

De laatste maanden zijn er meer dan een miljoen Ordinals in de blockchain gezet. Deze bitcoin-NFT’s gebruiken Taproot, wat kan leiden tot de spike qua transactieactiviteit.

Een ander belangrijke factor is de blocktijd. Die staat gemiddeld op 10 minuten, maar omdat de rekenkracht varieert duurt dit soms korter en soms langer dan 10 minuten (afhankelijk van de toename of afname van de rekenkracht in de epoch van twee weken).

Doordat de rekenkracht de laatste tijd weer exponentieel stijgt, ligt de gemiddelde blocktijd in de laatste paar epochs al een poos licht onder de 10 minuten. Dat betekent dan ook méér blocken en dus méér transacties per dag.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws