Fout in Ordinal-protocol voor NFT’s op bitcoin zorgt voor verdeeldheid

Er zit een fout in het protocol dat NFT's in de bitcoin blockchain zet. Beter gezegd: het protocol die deze NFT's uitleest. Hierdoor zijn meer dan 1.200 inscripties niet gevalideerd en daardoor niet geïndexeerd.

NFT's op bitcoin

Het gaat om de inmiddels welbekende Ordinals. Dit protocol gebruikt SegWit en Taproot om bestanden in de bitcoin blockchain te embedden.

Er worden enkele oplossingen besproken om de fout op te lossen. De bug staat in de indexering-code van het protocol. Er worden namelijk alleen de inscripties geteld als deze de eerste input van een transactie gebruiken. Een bitcoin transactie kan echter meer dan één input (en ook meerdere outputs) hebben en dus zijn er Ordinals 'zoek geraakt'.

Althans: ze staan wel in de blockchain maar het gaat mis met het valideren van de data en het indexeren ervan. Leonidas.og brengt het probleem aan het licht in een lange tweet. Hij stelt ook enkele oplossingen voor.

Oplossing met consensus

De eerste oplossing bestaat uit het vaststellen van een blokhoogte om met terugwerkende kracht de zogenaamde "orphan"-inscripties te indexeren. Dit zou vanaf inscriptienummer 420.285 zijn. Dit is de allereerste inscriptie waarbij het mis is gegaan. Deze oplossing zou echter ook impact hebben op de nummers van honderdduizenden andere Ordinals.

Het alternatief is om inscriptienummers die al zijn gevalideerd niet te wijzigen en een blokhoogte te kiezen om deze 'verdwaalde' inscripties op een bepaald moment in de toekomst alsnog toe te voegen. De 1.200 "misprints" blijven bestaan en zullen waarschijnlijk niets waard zijn.

Ordinals-fanaat genaamd Yilak pleit op GitHub voor het niet wijzigen van de volgorde omdat slechts een fractie van de eigenaars van inscripties is getroffen.

Op het moment van schrijven is 67% van de meer dan 2.000 stemmers voorstander van het niet wijzigen van de nummers van de inscripties.

Gelukkig speelt zich dit allemaal buiten bitcoin (en Bitcoin Core) om en hoeven NFT-sceptici zich geen zorgen te maken over hun node-software.

Op 8 april werd de miljoenste Bitcoin Ordinals in de blockchain gezet. Op 4 april werd het dagrecord genoteerd van 76.300 inscripties. Dit komt mede door een nieuwe BRC-standaard. Ook is er met het STAMPS-protocol nu een nieuwe manier om data in de blockchain te zetten, ín het UTXO-set maar liefst.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws