Binance gaat voor 100% transparantie met proof-of-reserves

CZ van cryptobeurs Binance heeft de smaak te pakken. Nadat zijn beurs FTT-tokens dumpte en veel onrust veroorzaakte, lijkt het er op dat ze de exchange FTX gaan overnemen. Maar Binance wil verder gaan dan dat.

Binance

CEO Changpeng Zhao is van mening dat alle cryptobeurzen "merkle-tree proof-of-reserves" moeten doen. Of anders gezegd: op een cryptografische manier aantonen dat ze reserves in kas hebben.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens draait het traditioneel financieel systeem op fractioneel reservebankieren, waarbij er meer geld wordt uitgeleend (en uitgegeven) dan dat er binnen is gekomen. CZ vindt dat cryptobeurzen dit niet moeten doen, en daarom gaat Binance binnenkort beginnen met het bekend maken van haar reserves.

"Volledige transparantie", zo noemt hij dat. Het zou betekenen dat beurzen kunnen aantonen dat ze álle deposito's van klanten ook daadwerkelijk in beheer hebben.

Daarmee wordt er onder water nog een steek uitgedeeld aan FTX. De beurs had allerlei constructies bedacht met haar geld, waardoor het maar de vraag was of het aan alle verplichtingen van klanten kon voldoen.

De vraag is hoe FTX zo ver heeft kunnen komen. Nadat de geruchtenmolen op gang was gekomen dat dat FTX insolvabel was, begon er een heuse bankrun. Binnen drie dagen tijd werd er $6 miljard van het platform gehaald.

Normaal gesproken moet dit geen probleem zijn, áls de beurs dit geld ook netjes apart heeft gezet. Het plan van Binance is om dit aan te gaan tonen (en zo problemen voor te zijn).

Volledige transparantie

On-chain kun je geldstromen zien. Je kunt echter met cryptografische trucjes met private keys ook daadwerkelijk aantonen dat jij dit geld bezit.

Volgens on-chain analist Ki Young Ju is Binance al 99% transparant. Voor CryptoQuant volgens ze cold en hot wallets van tal van exhanges, en het viel Young Ju op dat Binance in tegenstelling tot andere beurzen niet de activa van klanten mixt met andere diensten.

"Nu gaan ze naar 100% transparantie. Dat is wat een marktleider moet doen."

Overigens doet cryptobeurs Kraken dit al langer. Begin dit jaar maakten ze bekend dat ze nieuwe standaarden gaan implementeren waarmee klanten hun bitcoinbalans kunnen controleren. In de praktijk geeft dit klanten van het bedrijf een stuk extra zekerheid over hun geld.

Maar beter nog is: haal geld in eigen beheer. Not your keys, not your coins!

Lees meer over:
BinanceBitcoin nieuws