Binance krijgt boete van De Nederlandsche Bank

De grootste cryptobeurs van de wereld heeft een boete gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB). Het gaat om een bestuurlijke boete van 3.325.000 euro.

Binance Holdings Ltd. zou zonder de vereiste registratie diensten aanbieden in Nederland. Dat meldt de centrale bank op haar website. Bedrijven en hun directeuren moeten door een registratieproces als ze bitcoin willen kopen en verkopen. DNB heeft daarin de rol als toezichthouder.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Binance in Nederland

Binance is vanaf de start in 2017 te gebruiken in Nederland. Eerst kon je relatief eenvoudig en zonder identificatie aan de slag op het platform. Inmiddels heeft Binance verschillende ‘Know-Your-Customer’-procedures geïmplementeerd.

Dat betekent echter niet dat ze ook de regeltjes volgen. Volgens De Nederlandsche Bank ontving Binance op 25 april de boete. Op 2 juni maakte Binance bezwaar. Vorig jaar kreeg Binance al een waarschuwing.

Overtredingen

De reden voor dit beleid laat zich raden: er zou een groot risico zijn op witwassen of andere ‘criminele activiteiten’.

“De registratieplicht voor cryptodienstverleners is op 21 mei 2020 ingevoerd omdat bij cryptodiensten een hoog risico op witwassen of financieren van terrorisme bestaat. Dit hangt samen met de anonimiteit die gepaard gaat met transacties met crypto’s. Zonder die registratieplicht is minder goed in de gaten te houden of het risico op criminele geldstromen voldoende wordt tegengegaan”, zegt De Nederlandsche Bank.

Binance kwam recentelijk al wel door de keuring in Spanje, Frankrijk en Italië. Het bedrijf kiest vaak voor een dochteronderneming die dan vervolgens aan alle regels kan voldoen.

DNB: “Doordat Binance zonder registratie bij DNB in Nederland cryptodiensten heeft aangeboden, heeft Binance de doelstellingen van de Wwft doorkruist. Zo kan Binance geen melding doen van ongebruikelijke transacties bij FIU-NL. Mogelijk blijft hierdoor een groot aantal ongebruikelijke transacties buiten zicht van de opsporingsautoriteiten.”

De Wwft, of Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, zou bepaalde zaken moeten voorkomen. Dienstverleners in de industrie moeten zich heir aan houden.

Gevolgen

Het is onduidelijk of er nu snel dingen veranderen voor Nederlandse klanten van Binance.

Saillant detail: Klanten van Binance kunnen sinds begin dit jaar weer euro’s storten met hun bankrekening. Nederlanders zijn echter uitgesloten van de nieuwe dienst. De precieze reden is onduidelijk, maar het zou goed te maken kunnen hebben met bovenstaande situatie. Binance is simpelweg nog niet door de keuring gekomen van de Nederlandse centrale bank.

De boete van ruim 3 miljoen euro lijkt geen probleem te zijn voor Binance. Het handelshuis verwerkt dagelijks voor honderden miljarden dollars aan transacties.

Lees meer over:
BinanceDNBNederland

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...