Bende opgerold die $42 miljoen aan cryptovaluta verduisterde

Door de hulp van Binance heeft de politie in Oekraïne een bende witwassers weten op te pakken. De drie verdachten zouden $42 miljoen hebben witgewassen via cryptocurrency’s. De samenwerking tussen Binance en de politie was geheim, zo maakt de bitcoin beurs bekend.

Bende witwassers opgepakt

Bij de beurs was er een team die samen met de firma TRM verdachte transacties op ging sporen. Daarbij ging het specifiek om transacties die vanuit Binance naar “Bulletproof Exchanges” zijn verstuurd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat zijn beurzen waarbij klanten zich niet hoeven te identificeren. Dat maakt het gemakkelijker voor kwaadwillenden om ongezien te blijven. Blijkbaar is het gelukt om deze transacties op de blockchain te achterhalen en te koppelen aan de identiteit van deze verdachten.

Arrestatie

Het gaat namelijk om drie mannen die in juni dit jaar gearresteerd in de regio Poltava. Ze zouden al geruime tijd actief zijn, naar schatting twee jaar. Ze vroegen voor hun criminele activiteiten cryptovaluta en wisselden deze om in fiat geld.

Bij arrestatie trof de politie $200.000 aan cash, computerapparatuur en de nodige wapens aan. De verdachten kunnen een maximale gevangenisstraf van 8 jaar tegemoet zien.

Bende opgerold die $42 miljoen aan cryptovaluta verduisterde

Bende opgerold die $42 miljoen aan cryptovaluta verduisterde

Bron foto’s:

Bende opgerold die $42 miljoen aan cryptovaluta verduisterde

AMLD5

In de Bitcoin wereld raakt steeds meer bekend dat opsporingsdiensten en beurzen samen gaan werken. Zo verstuurt de Nederlandse FIOD steeds meer informatieverzoeken naar (internationale) beurzen.

Binnen Europa is er de richtlijn AMLD5, die lidstaten opdraagt om witwassen aan te pakken. Elke lidstaat mag de implementatie ervan zelf invullen. Per 21 mei is in Nederland de ‘cryptowet’ van toepassing.

Partijen die Bitcoin of andere cryptocurrency’s omwisselen in euro dienen zich te registreren bij de Nederlandsche Bank. 48 partijen hebben zich inmiddels aangemeld. In november dit jaar moet duidelijk zijn wie de registratie succesvol heeft doorlopen.

Aan de nazorg van verdachte transacties zitten praktische haken en ogen. Zo is een substantieel deel van het aantal meldingen van verdachte transacties niet volledig. Dat het soms ook aan capaciteit ontbreekt is ook een bekend probleem.

Lees meer over:
Binancewitwassen

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...