Binance Pool maakt een block zónder bitcoin transacties

De laatste weken is er veel te doen geweest over de blocken in de blockchain van bitcoin. Ze groeiden dankzij de nieuwe Ordinal-NFT’s enorm qua omvang (tot zelfs 4 MB) en zitten daardoor vol met plaatjes. Toch ging het nu ineens anders: een mining pool maakte een leeg block.

Leeg block

Elke gemiddeld tien minuten valideert een miner een nieuw block, die vervolgens door de nodes wordt geverifieerd. Dit levert de miner 6,25 BTC op, ter waarde van zo’n $130.000. Daarbij komt echter ook nog de som van de transactiekosten van de betalingen in het block. Ten minste, dat is doorgaans het geval.

Op blokhoogte 776.339 verifieerden nodes echter een bijzonder block. Een leeg block!

Ondanks drukte in mempool met Ordinals, maakte Binance een leeg bitcoin block

Razendsnel

Omdat miners continu in competitie zijn met elkaar, willen ze zo snel mogelijk hun ‘vondst’ uitsturen naar nodes om zo zeker te zijn dat ze de reward verdienen.

Naast de juichkreet met informatie over het maken van het block, is er ook een sjabloon of template die ze vlak erna meesturen met daarin de informatie over de inhoud van het te maken block. De transacties voor in het block dus.

In de tussentijd gaat de miner alweer door met het gokken van nonces en hashes, om ook het eerstvolgende block te mogen maken.

Het doorsturen van een sjabloon neemt iets meer tijd in beslag, zo’n 1 of 2 seconden, omdat het qua omvang groter is. Soms hebben miners het geluk dat ze in de tussentijd wederom een nieuw block vinden.

Binance Pool

In deze situatie werden blocknummer 776.389 en 776.488 slechts een paar seconden na elkaar gevonden. Binance Pool was zo snel, dat het als winnende miner de transactiekosten links liet liggen.

Dit is overigens op zich niet bijzonder, het gebeurt regelmatig. Twee weken geleden idem dito, aldus Cointelegraph. Maar dit voorval zorgt er dus ook voor dat de miner zo’n 0,15 BTC aan extra inkomsten links laat liggen.

Volgens data van BitInfoCharts ligt het percentage lege blokken op het netwerk meestal rond de 1%–2%. De stat is tegenwoordig verrassender, gezien de opkomst van “Ordinals” de transactiekosten licht opstuwen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws