‘Amerikaanse blokkade van bitcoin adressen is niet gevaarlijk voor BTC’

De Verenigde Staten probeert grip te krijgen op bitcoin adressen. Het Ministerie van Financiën heeft een lijst van verboden adressen die betrokken zijn bij de wereldwijde drugshandel. De nieuwste mensen op deze lijst zijn Chinese druglords. De Amerikaanse regering verbiedt elk financieel contact met deze adressen.

In gesprek met Hisashi Oki van CoinTelegraph legt Jesse Spiro van Chainanalysis uit wat hij vindt van de huidige maatregelen. Spiro is met zijn bedrijf dagelijks bezig met het analyseren van de bitcoin blockchain.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Is dit gevaarlijk voor bitcoin?

Spiro: ”Het blokkeren van specifieke adressen ondermijnt de waarde van bitcoin niet.” De bitcoin op adressen zijn niet geblokkeerd en er kan nog steeds BTC die kant op komen. Maar dat is dus nu wel strafbaar in Amerika.

Spiro: ”Wanneer je vanaf een cryptobeurs echter geld stuurt naar een adres dat op de zwarte lijst staat, is de kans groot dat ze je account blokkeren.”

Logisch, want de beurs is verantwoordelijk voor die transfer. Dit soort maatregelen zijn alleen actief buiten het netwerk zelf om.

Met Chainanalysis probeert Spiro beurzen te helpen met data. Het is lastig op te sporen en bij te houden welke adressen gelieerd zijn. Bedrijven en instanties die het zelf niet uit kunnen of willen zoeken kloppen vervolgens bij Spiro aan.

Wat voor effect heeft dit op de prijs?

Spiro: ”In theorie kan het goed zijn voor de prijs, als veel adressen zijn geblokkeerd. Die bitcoin bewegen vervolgens niet en zijn uit de markt gehaald. Maar het kan ook een negatieve impact hebben op het imago van bitcoin.”

In de praktijk betekent het vooral dat Amerika manieren uitprobeert om een deel van de bitcointransacties aan banden te leggen. Niet op het netwerk zelf, dat is niet mogelijk, maar op andere manieren.

Met een uitgebreide analyses en een of twee foutjes van criminelen kunnen adressen dus op de zwarte lijst worden geplaatst.

Toekomst

Spiro: ”Er worden nog meer adressen toegevoegd aan de lijst en het is aan de industrie om zich daar aan aan te passen. Het ecosysteem moet mogelijkheden creëren om contact met deze adressen te vermijden.”

Dit lijkt slechts het begin. Het gaat hier om (vermoedelijke) bitcoin adressen van zware criminelen, die laten zich over het algemeen niet makkelijk vangen.

Maar de normale consument staat al in allerlei databases. Op plekken waar bitcoin wordt gekocht in Nederland moet men aan bepaalde voorwaarden voldoen. Die worden waarschijnlijk alleen nog maar strenger.

De Financial Action Task Force (FATF) heeft wereldwijd landen geadviseerd regels in te voeren voor meer controle op de aan- en verkoop van BTC. Als deze regels worden ingevoerd kunnen andere partijen ook lijstjes van bitcoin adressen maken die gekoppeld worden aan bepaald persoon.

Het grote voordeel van bitcoin tegenover het traditionele bankwezen is natuurlijk de openheid. Iedereen kan het gebruiken en alles is inzichtelijk. Zware criminelen, modelburgers en alles daar tussenin. Het is de vraag hoe en of instanties er nog grip op kunnen krijgen.

Want de mensen op een zwarte lijst kunnen natuurlijk altijd gewoon weer beginnen met een nieuw adres. Maar het doorsluizen van de BTC wordt lastig. Daarmee ‘infecteer’ je namelijk direct je nieuwe adres.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
“Bitcoin gaat naar $200.000 en dit is de weg er naartoe”

De bitcoin prijs is naar $64.000 geschoten en volgens sommigen zit er nog behoorlijk veel...

Gidsen
El Salvador op virtuele winst van $60 miljoen op bitcoin investering

El Salvador werd in 2021 het eerste land ter wereld dat bitcoin omdoopte tot wettig...

DOGE en BONK in nieuwe crypto meme rally Nieuws
BONK, SHIB & DOGE Pumpen 40%, Wat Is De Beste Crypto Meme?

De bull markt lijkt in volle gang te gaan. De koers van Bitcoin is al...

Ethereum trending crypto Nieuws
ETH Koers Pumpt $3,4k Voorbij, Hoeveel Kan Ethereum Waard Worden?

Ethereum's koers bereikte vandaag een indrukwekkende mijlpaal na de $3,400 te passeren. Hierbij is het...

Nieuws
Bitcoiner wil de oranje vlag op de top van de Everest planten

Een 23-jarige bitcoiner is van plan om een oranje vlag met het logo van bitcoin...

Lees meer