Bitcoin als betaalmiddel: $7 biljoen (!) aan transacties verwerkt

Het netwerk van bitcoin verwerkte sinds het bestaan al $7 biljoen (!) aan transacties. En wat blijkt? Het is ook relatief goedkoop om deze transacties veilig te houden volgens statistieken van Coinmetric.io. Gebruikers betalen gemiddeld 0.02% transactiekosten per transactie.

Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Dat is de titel van de Bitcoin whitepaper. En dat is wat de cryptomunt al vanaf de start faciliteert.Het model werkt. Het netwerk wordt veiliger en gebruikt voor betalingen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin als geld

Bitcoin als betaalmiddel is niet voor elke situatie geschikt op dit moment. Wanneer je in Nederland op een terrasje zit kun je beter gewoon met de euro betalen als je voor gebruiksgemak gaat.

Wanneer je echter in een situatie zit waar je geen gebruik kunt maken van financiële dienstverleners als banken, dan moet je iets anders. Dan komt bitcoin om de hoek kijken. Mensen in de Gazastrook worden gedwongen om andere oplossingen te vinden, waar cryptomunten er eentje van zijn.

Een ander geval is geld sturen over de grens. In veel gevallen komen daar grote transactiekosten bij kijken. Wanneer het druk is op het netwerk is het nogal overdreven om $3 a $4 transactiekosten te betalen voor een zak patat.

Maar wanneer je vanuit China zaken doet met Nederland en het gaat om grote bedragen, dan zijn die transactiekosten peanuts.

Lees ook: Is Bitcoin (BTC) de volgende stap in de ontwikkeling van geld?

Mining

De veiligheid van het netwerk is ook van essentieel belang voor de waarde van bitcoin. Zonder veiligheid is er geen waarde. Wanneer de waarde van BTC stijgt, wordt het interessanter om bitcoin te minen. Je krijgt immers een vaste beloning voor het vinden van een block. Die beloning is nu nog 12.5 BTC.

Naast de block reward ontvangen miners ook de transactiekosten voor de transacties die zij verwerken. In ondertaande tweets zie je de opbrengsten van miners. Tijdens bear- en bullmarkten verdienen ze ook genoeg geld.

In tweet drie maakt Checkmate een foutje. Voor elke $500 aan verstuurde bitcoin wordt er $1 nodig om het netwerk te versterken. Een prima verhouding.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...