Argentijnen mogen nu slechts $200 per maand kopen via hun bank

Argentijnen kunnen voorlopig slechts 200 Amerikaanse dollars per maand kopen via hun bank. De centrale bank van het land had eerder een limiet ingesteld van $10.000. Deze maatregel nam de bank op verkiezingsdag. Dat meldt Cointelegraph Brasil.

Mensen zoeken een uitweg. De Argentijse peso daal flink in prijs en heeft een jaarlijkse inflatie van boven de 50%. Ter vergelijking: volgens de consumentenprijsindex ligt dat in Nederland tussen onder de 3%.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tijdelijke regels?

Men wil de toevlucht naar andere valuta op deze manier een halt toe roepen. De centrale bank van Argentinië kwam met een statement: ”Door de huidige onzekerheid gaan we een serie aan maatregelen nemen, om op deze manier de reserves van de centrale bank te beschermen.”

De bank wil niet dat er grote bedragen worden gebruikt om bijvoorbeeld dollars te kopen. De maatregelen op een rijtje:

Het is nu in Argentinië een misdrijf om een andere munt te kopen dan de lokale valuta. Volgens de centrale bank is het op dit moment bedoeld als een tijdelijke maatregel.

Bitcoin

Wanneer je hoort over dit soort maatregelen en bekend bent met bitcoin, dan moet er een belletje gaan rinkelen. Dit is namelijk opnieuw een situatie waaruit blijkt waarom het fijn en belangrijk is om baas te zijn over je eigen geld.

Dit is niet uniek, dit gebeurt vaker. In Libanon is de situatie nog net een stapje extremer: Libanezen kunnen al dagen niet meer bij hun bankrekening. Door de politieke situatie in het land hebben de banken de deuren gesloten.

Tijdens de vorige crisis in het euroland Griekenland bleek ook maar weer eens dat het geld dat op je bank staat, niet altijd van jou is/blijkt.

LocalBitcoins

LocalBitcoins verwelkomde een aantal mensen in Argentinië die een andere uitweg zoeken. Met behulp van de peer-to-peer handelsplaats werd er voor zo’n 14.15 miljoen peso ($240.000) verhandeld afgelopen week.

Dat is geen record of een gigantisch bedrag, maar het zet de trend van een hoger volume wel voort. In onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat men steeds meer bitcoin verhandelt via LocalBitcoins.

Volume LocalBitcoins in Argentijnse peso.Volgens

Argentijnen mogen nu slechts $200 per maand kopen via hun bank

Oplossing

Bitcoin heeft zowel als oppotmiddel en als valuta nog een lange weg te gaan. Maar dat betekent niet dat het niet nu al nuttig kan zijn. Voor mensen die geen vertrouwen hebben in hun lokale valuta en graag baas willen zijn over hun eigen geld en transacties.

Want hoe je het ook went of keert: het is nogal wat om te horen dat je jouw geld niet uit mag geven hoe jij het wel. Niet eens om een andere munt te kopen. Dat kan niet gebeuren op het netwerk van bitcoin.

Mensen gaan niet massaal aan de BTC, maar als het netwerk haar potentie waarmaakt kan het dit soort maatregelen voorkomen. Of in ieder geval een mogelijkheid bieden ze te omzeilen.

Bron: Cointelegraph

Lees meer over:
ArgentiniëBitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...