Bitcoin bank Avanti haalt $37 miljoen op bij Binance en Coinbase

De Amerikaanse ‘bitcoin‘ bank Avanti heeft 37 miljoen dollar aan vers geld opgehaald in een nieuwe financieringsronde. Het zijn niet de minste namen die een duit in de zak doen: onder meer Binance en Coinbase leggen bij.

Nationale bitcoin bank

Avanti wordt ook wel een ‘nationale bitcoin bank genoemd’. Avanti Financial kreeg vorig jaar oktober de classificatie Special Purpose Depository Institution (SPDI) in de staat Wyoming, een cryptovriendelijke jurisdictie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een SPDI is een eerste belangrijke juridisch-bestuurlijke stap om als nationale bank te gaan fungeren en producten en diensten rondom cryptovaluta aan te bieden. De volgende stap is het aantrekken van extern kapitaal, wat nu gebeurt, om de laatste papieren voor een nationale bank te ontvangen.

Oprichter en CEO is Caitlin Long, een bitcoin pionier vanuit de traditionele financiële sector. In totaal heeft ze met deze verse ronde 44 miljoen dollar aan kapitaal in de markt aangetrokken. Deze keer deden mee: Binance US, Coinbase Ventures, Morgan Creek Digital en Susquehanna Private Equity Investments. Toch wel klinkende namen in dit snel ontwikkelend ecosysteem.

De verhoging zal het kapitaal opleveren dat nodig is om te lanceren, zoals vereist door toezichthouders. De fondsen zullen ook de engineering- en bedrijfskosten ondersteunen.

Naast Avanti heeft ook Kraken binnen de staat Wyoming dezelfde status. De bedoeling is dat deze bitcoin banken zelf ook dollar reserves mogen aantrekken zoals elke commerciële bank in Amerika. Dat is belangrijk omdat liquiditeit als bank én exchange een vereiste is in een markt die nog de nodige groeistuipen moet gaan maken.

Dus de diensten waar Avanti zich op richt: het sourcen en verstrekken van dollars aan de cryptoindustrie, maar ook het veilig opslaan en laten verzekeren van de private keys. Naast bedrijven zal Avanti ook institutionele investeerders willen aantrekken als klant, evenals retail.

Avanti is overigens ook gehouden aan de Bank Secrecy Act, de wet die witwassen moet tegengaan. Dat betekent toezicht op het wisselverkeer tussen Bitcoin en andere cryptocurrency’s en de dollar. Ook zal elke klant door een know-your-customer procedure moeten gaan.

Consolidatie

De bitcoin – en cryptomarkt zit in een consolidatiefase. steeds meer markt – en overheidspartijen zoeken met elkaar de samenwerking om op te schalen. Scale-ups zoals BlockFi en Blockchain.com trekken enkele honderden miljoenen dollars aan durfgeld aan.

Dat komt ook omdat centrale banken de voorraad aan dollar sterk blijven verruimen vanwege de coronacrisis. Dat geld moet ergens heen en daar profiteert niet alleen de liquide asset Bitcoin van, maar ook het omliggende ecosysteem.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens gezellig langs in onze Telegram-groep. Join ook het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

Lees meer over:
investering

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...