Bitcoin Beach versus Bitcoin Island

Bitcoin lijkt soms een vaag internetmuntje dat z'n online leventje leidt onder nerds en criminelen. Althans, dat is vaak hoe het in de publieke opinie geschetst wordt. Maar er zijn wel degelijk plekken op de wereld waar je er mee kunt betalen. Zoals in de Filipijnen.

Bitcoin Beach versus Bitcoin Island

Zoals je ongetwijfeld hebt meegekregen nam Bitcoin Focus een kijkje op Boracay. Intussen is er alweer een einde gekomen aan de serie artikelen en sloten we de Boracay-reeks af met een vergelijking tussen Bitcoin Island en Bitcoin Beach in El Salvador.

In het idyllische El Zonte accepteren winkeliers al enkele jaren bitcoin, wat uiteindelijk uitgroeide tot de beginnende nationale adoptie via president Nayib Bukele. Op Boracay is eenzelfde beweging gaande. Waar stopt de vergelijking en waar gaat deze wél op? In het afsluitende artikel vergelijken we plekken aan de hand van zes aspecten.

Met de couponcode WELKOMBIJFOCUS kun je dit premium verhaal lezen op de Focus-website. De éérste maand krijg je van ons voor slechts 1 euro.

Verschillen en gelijkenissen

Als we kijken naar de locatie zijn er veel overeenkomsten: strand & zand, hitte & zon en bitcoin & lightning. En ook als we inzoomen op de context van beide plekken, zien we veel gelijkenissen: financiële inclusie en remittances zijn aan beide kanten van de wereld een probleem.

Maar toch zijn er grote verschillen: Boracay huisvest tienduizenden toeristen per maand. El Zonte doet het met pak hem beet 3.000 inwoners. Op Boracay accepteren 250 winkeliers bitcoin, in El Zonte enkele tientallen.

Qua adoptie zijn er dus verschillen. Waar El Zonte een klein dorpje is waar locals wél met lightning betalen en ook daadwerkelijk bitcoin aanhouden, moet Boracay het hebben van toeristen die bitcoin komen uitgeven. De Filipino's zelf houden daarentegen géén bitcoin aan. Waarom dat zo is las je in deel 2 van de Boracay-serie.

Als we de vergelijkingen doortrekken met de potentie van beide plekken, zien we dat het in El Zonte met Bitcoin Beach al wel is uitgespeeld: bitcoin is een wettig betaalmiddel gewirden wegens het succes dat ook president Nayib Bukele bereikte. Maar gaat dit in de Filipijnen ook het geval zijn, met Bitcoin Island als inspiratie? En wat te denken van de community's?

Die zijn absoluut niet te vergelijken. Het hele verhaal over hoe El Zonte een heus Bitcoin-Mekka is geworden, terwijl de bitcointoerisme op Boracay nog sporadisch is, lees je hier.

Eerste maand voor 1 euro!

Met de couponcode WELKOMBIJFOCUS kun je dit premium verhaal lezen! De éérste maand krijg je van ons voor slechts 1 euro. Met een premium abonnement kun je ook alle eerdere verhalen uit de serie teruglezen!

Hieronder zie je een kort overzicht van alle verhalen en video’s.