Bitcoin beleggers verloren $1,15 miljard door plotse daling

De daling van gisteren heeft flink wat teweeg gebracht in bitcoin land. Aan de ene kant werden de beginnende bitcoiners getest met brute volatiliteit. Tegelijk werden traders die met hefbomen handelden hardhandig geliquideerd.

1. Bitcoin liquidaties

Zoals bij elke significante daling van bitcoin, werden derivaten en leveraged traders bijzonder hard getroffen door dip van $8.000 in nog geen uur tijd. Het resulteerde namelijk in een record van 10.525 BTC dat in één uur werd geliquideerd, volgens data van CryptoQuant.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als je de hele dag bekijkt, ging het om 28.895 BTC. Met de huidige marktprijs komt dat neer op $1,15 miljard!

Bitcoin beleggers verloren $1,15 miljard door plotse daling

2. Open Interest

Door de taferelen rondom de prijs en de volatiliteit, is de zogenoemde Open Interest (OI) op derivatenbeurzen hard gedaald. Volgens Skew staat deze momenteel op $12 miljard. Een ruime maand geleden topte dit getal nog rond de $27 miljard.

Open Interest is de totale waarde aan openstaande futures-contracten. Een future is een contract waarmee je in de toekomst een asset kunt kopen tegen een vooraf afgesproken prijs. Met Bitcoin futures kunnen investeerders dus in feite weddenschappen openen de toekomstige prijs van Bitcoin.

Bitcoin beleggers verloren $1,15 miljard door plotse daling

3. Grote uitstroom

De volatiliteit zorgde ervoor dat de posities van handelaren die met hefbomen speculeerden op een prijsstijging (zogenoemde longs) werden gesloten. Tegelijk zorgde de daling ervoor dat een aantal grote partijen deze zelfde dip opkochten, zoals we vanochtend al berichtten.

Dit is ook goed te zien in de Transfer Volume from Exchanges, zoals onderstaande grafiek illustreert. Er werd bijna 20.000 BTC van beurzen afgehaald in een zeer korte tijd, vermoedelijk richting cold storage. Met de huidige marktprijs komt dat neer op $800 miljoen.

De dag ervoor werd er ook al 16.895 BTC van beurzen afgehaald in tien minuten.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen! Binnenkort volgt ook een iOS versie voor de iPhone.

Lees meer over:
data