‘Vermogensbeheerders kochten de dip toen Bitcoin gisteren naar $30.000 crashte’

Gisteren is er door institutionele partijen flink bitcoin verzameld. Dat stellen twee handelskantoren aan The Block op basis van gesprekken met FalconX en Genesis Global Trading.

Bitcoin tijdens de dip

Gisteren kelderde de koers van bitcoin van pak hem beet $45.000 tot rond de $30.000. Dit was precies het moment waarop grote investeerders instapten, zo vertelt handelskantoor FalconX.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De prijs van bitcoin schoot direct van zijn dieptepunt op $ 30.000 terug tot boven $40.000. De koers corrigeerde daarmee maar liefst 30% in opwaartse richting. Aya Kantorovich, directeur institutionele verkoop van het trading desk, vertelt:

"Vermogensbeheerders kochten bij ons op. We zijn niet langer gestrest!"

Genesis Global Trading onderging hetzelfde, zo schrijft The Block. Het macrofonds begon naar verluidt rond de $35.000 te kopen.

'Vermogensbeheerders kochten de dip toen Bitcoin gisteren naar $30.000 crashte'

Bovenstaande grafiek laat het duidelijk zien: de koers van Bitcoin kelderde omlaag, waarschijnlijk door de verkoop van emotionele traders en een heleboel geliquideerde long-posities. De dip werd vervolgens net zo hard opgekocht, blijkbaar dus door enkele grote handelsfirma's.

Sneeuwballeffect

Het bedrijf zei dat het begin van de harde crash in de ochtend grotendeels werd veroorzaakt werd door de gedwongen liquidaties op derivatenplatforms. Mensen die longs open hadden staan, zagen deze verdampen. Deze trapsgewijze liquidaties stuwden de prijs omlaag.

Evgeny Gaevoy wijst onder andere naar Deribit, omdat ze de liquidaties zogenoemde short gamma's zouden kunnen forceren. De gamma van een optiecontract (die je bij Deribit kunt sluiten) geeft aan hoe de delta van een optie naar verwachting zal veranderen als gevolg van wijzigingen van de prijs.

De delta is dan weer een handelsstrategie waarbij de spread op een beurs een belangrijke rol speelt. Tijdens enorme prijsstijgingen kan er een groot verschil ontstaan tussen de prijs van de activa zelf en het derivaat.

Gaevoy is marketmaker bij Wintermute en ziet dus van dichtbij de gevolgen van prijsschommelingen. Voor hem zijn deze gamma's en delta's dus essentieel.

Luuk Strijers van Deribit vertelt echter in een reactie dat het (Nederlandse) bedrijf geen liquidaties heeft gezien bij zijn grote market makers. Wat dat betreft was er dus geen sneeuwbaleffect bij deze partijen te vinden die de prijs extra omlaag duwde, zo schrijft hij:

"De volumesqueeze veroorzaakte niet de liquidaties, maar ze waren een gevolg. Niet alleen van de vol-niveaus, maar ook van de Gamma. Ze zouden hoe dan ook zijn geliquideerd."

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen! Binnenkort volgt ook een iOS versie voor de iPhone.

Lees meer over:
prijs