Bitcoin bereikt meerjarig hoogtepunt in marktdominantie

Voor het eerst in twee jaar tijd heeft bitcoin een marktdominantie van 50% bereikt. Beleggers reageren enthousiast op het nieuws dat BlackRock een spot ETF wilt lanceren.

De dominantie van de grootste munt op de cryptomarkt is met ruim 10,5% gestegen sinds 27 november 2022. Mogelijke verklaringen is dat beleggers van altcoins zijn gevlucht naar bitcoin onder druk van meer regels van autoriteiten. Bitcoin en ether zijn samen goed voor 70% van de totale cryptomarkt.

Bitcoin bereikt meerjarig hoogtepunt in marktdominantie
bron: Cointelegraph

Volgens MicroStrategy medeoprichter en bitcoinbull Michael Saylor gaat de dominantie van bitcoin de komende jaren zelfs toenemen tot ruim 80%. Steeds meer altcoins worden geclassificeerd als securities en zullen aan de Securities Act van 1932 moeten voldoen. Bitcoin valt daar als commodity echter buiten en zal minder regeldruk kennen.

"De hele industrie is voorbestemd om een bitcoinindustrie te worden, met misschien een half dozijn tot een dozijn andere proof-of-work tokens." Ook - het stokpaardje van vele bitcoinanalisten - komt er de komende jaren meer institutioneel geld naar de industrie, BlackRock en Fidelity voorop.

Als je kijkt naar onderstaand overzicht, dan hebben er al de nodige miljardenbedrijven (indirect) exposure in bitcoin (bedrijven).

Wat zeggen andere analisten over de korte termijn van de koers? Deze schoot maandag door de $27.000, maar zakte snel weer terug.

CoinDesk spreekt met Craig Erlam, senior marktanalist bij handelsplatform OANDA, en die zegt dat bitcoin nog steeds "kwetsbaar" uitziet.

“Bitcoin blijft kwetsbaar voor dalingen ondanks de recente opleving. De trend van twee maanden ziet er niet gunstig uit en het nieuws helpt bitcoin ook niet echt. De huidige correcties passen de huidige optimistische bullmarkt. Maar er is niets dat wijst op onmiddellijke verbetering omdat de Securities & Exchange Commission zeer veel controle uitoefent op cryptobeurzen".

Lees meer over:
Bitcoin nieuwskoersmarkt

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...