Bitcoin bereikt recordaantal nodes: meer dan 13.000

Het aantal bereikbare Bitcoin nodes is voor het eerst door de grens van 13.000 heen geschoten. Er zijn steeds meer mensen die ‘don’t trust, verify’ in de praktijk brengen door zelf een node te draaien.

Bitcoin nodes

Een Bitcoin node is een (mini)computer (of Raspberry Pi) die onderdeel is van het Bitcoin netwerk, door de nodesoftware te draaien. De meest populaire implementatie is de Bitcoin Core-software. Deze wordt gebruikt door 98,77% van alle nodes.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De twee minder populaire node-versies zijn Bitcore en Bitcoin Knots (van Luke Dash Jr.). Volgens de website Bitnodes.io bereikte Bitcoin op 5 juni de mijlpaal van 13.374 nodes. Het gaat hierbij wel om nodes die ‘van buitenaf’ bereikbaar zijn. Inmiddels is dit aantal weer iets gezakt tot 12.835.

Bitcoin bereikt recordaantal nodes: meer dan 13.000

Coin.Dance is een andere website die de data over nodes in de gaten houdt. Hier kun je ook de verschillen tussen alle implementaties zien, evenals de verschillende releases van de software.

De nieuwste update van Bitcoin Core (0.21.1) werd in mei uitgebracht. Hierin zit ook Taproot, de meest recente grote update die in november geactiveerd zal worden. Momenteel gebruiken bijna 5.000 nodes deze versie, het is het momenteel de meest gebruikte versie van de software.

Een Bitcoin node verifieert alles wat er op de blockchain gebeurt. Het legt als het ware alle transacties naast de spelregels van het protocol, en zet er een vinkje achter. Zie het alsof 14.000 mensen Monopoly spelen en allemaal tegelijkertijd de bank zijn (en daarmee ook andere spelers controleren). Be Your Own Bank. Lees meer over nodes in onze uitlegpagina:

De data van Bitnodes laat ook zien dat bijna de helft van het aantal nodes op Tor draait. In januari draaide slechts ongeveer een kwart van alle bereikbare nodes op dit netwerk. Het runnen van een client zoals Bitcoin Core met Tor biedt een extra privacy, omdat de IP-adressen van verbindende nodes zo niet zichtbaar worden.

Lightning nodes

De toename van het aantal Bitcoin nodes is terug te herleiden naar de opkomst van het Lightning Netwerk. Steeds meer mensen draaien een node om met Lightning te kunnen spelen. Ze doen dit via Umbrel, MyNode of bijvoorbeeld Raspiblitz.

Het aantal Lightning nodes zit ook in de lift, en gezien je daarvoor nagenoeg altijd Bitcoin Core draait, neemt ook dat aantal toe. Op 1ml.com is te zien dat er wereldwijd nu bijna 23.000 Lightning nodes zijn. Je kunt een Lightning node draaien zonder Bitcoin core, met bijvoorbeeld neutrino.

Bitcoin bereikt recordaantal nodes: meer dan 13.000

Nederlander Ton heeft een website gemaakt waar je de ‘Nederlandse nodes’ kunt bekijken. Op de website BitcoinLighting.nl kun je meer data aflezen over deze nodes.

Zo zijn er 190 geregistreerde Nederlandse nodes, voornamelijk afkomstig van liefhebbers en hobbyisten uit verscheidene Telegram chats. In praktijk zal het getal hoger liggen.

Bitcoin bereikt recordaantal nodes: meer dan 13.000

Draai je zelf nog geen node, maar wil je dat wel graag? Lees dan onderstaand uitlegartikel of kom langs in onze Lightning Telegram chat!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Bitcoin Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwslightningnode