Bitcoin Lightning #5: Snelle BTC betalingen vanaf eigen node

In eerste vier aflevering van de serie Hup Lighting hebben we kennis gemaakt met de custodial en non-custodial wallets. Deze hebben zo hun voordelen en hun nadelen. De meest ultieme manier om Bitcoin via het Lightning Network te versturen is echter met een eigen node.

Dit zorgt er voor dat je alles zelf in de hand hebt: van het routen van betalingen, het aanmaken en beheren van betaalkanalen et cetera. Dit biedt extra privacy én het is een non-custodial oplossing. Maar als je dit wilt, hoe moet je dit dan doen?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Opzetten van een node

Een node is als het ware een apparaatje wat je thuis hebt staan wat in contact staat met het netwerk. Dit apparaatje draait een implementatie van de Lightning software. Dit kunnen verschillende soorten software (of implementaties) zijn, afhankelijk van wat je precies wilt. Hierover in een later deel van deze Lightning maand meer.

Vervolgens kun je vanaf jouw eigen node betalingen doen. Je hebt geen derde partij nodig (die de channels regelt, zoals bij custodial wallets) of die de privacy-wise meer weten over jouw betalingen (non-custodial wallets).

Mocht je überhaupt het concept van het Bitcoin Lightning Network nog niet snappen, dan is het aan te raden om de uitlegpagina even te raadplegen. Kom ook vooral eens langs in onze gloednieuwe Lightning chat en ontdek de wereld van Lightning samen met andere Bitcoiners.

Hardware

Om een eigen node op te zetten, moet je wel een aantal dingen in huis hebben. Hieronder een korte shopping list:

Voor de echte liefhebber zijn er nog een aantal optionele onderdelen:

Als je dit allemaal bij elkaar zet en installeert, heb je jouw eigen node! Dat ziet er dan ongeveer als volgt uit.

Software

Als je dit eenmaal in huis hebt, kun je starten om jouw eigen node te installeren. Je hebt grofweg drie manieren:

Daarnaast kun je ook andere guides volgen (van bijvoorbeeld Odroid, Raspibolt of een speciaal stappenplan voor de c-lightning implementatie) maar om het niet te complex te maken, houden we het nu even bij deze opties.

MyNode

De meest bekende manier om een Lightning node te draaien is met MyNode. Deze software verbindt alle eindjes aan elkaar. Van de Lightning wallet, Bitcoin on-chain wallet, jouw eigen block exporer, een electrum server tot BTCPayServer.

De community edition is gratis beschikbaar. Bij deze versie zijn een aantal functionaliteiten uitgeschakeld. Deze kun je (met een beetje verstand van Linux) overigens zelf gewoon gratis installeren. De MyNode Premium kost $100. Je kunt ook de MyNode One, inclusief hardware, bestellen vanaf $329.

Op de website van MyNode staat een duidelijke guide met een stappenplan. Satoshi Radio heeft hier enkele maanden geleden ook een tutorial over gemaakt.

MyNode gebruikt de LND implementatie van Lightning Labs. Het voordeel is dat het eenvoudig op te zetten, maar er kleven ook enkele nadelen aan. Naast de beperkingen qua functionaliteit voor de gratis versie, blijkt uit ervaring dat MyNode zeer regelmatig updates doorvoert. En deze moet je iedere keer handmatig doorvoeren.

Daarnaast lijkt het soms alsof de verschillende applicaties met Duct tape aan elkaar gehouden worden. Desondanks is het voor de beginner een makkelijke manier om de wereld van Lightning te ontdekken.

Kom je er niet uit? Neem eens een kijkje in onze nieuwe Lightning Telegram chat en vraag om hulp.

Raspiblitz

Een tweede optie is om gebruik te maken van Raspiblitz. Hiervoor zijn meerdere tutorials te bekijken. Als bijvoorbeeld je de standaard Ride The Lightning wallet op jouw apparaatje zet, ben je klaar om BTC te versturen via Lightning!

“RTL is a full function, device agnostic web user interface for Lightning Network Daemon, to help manage lightning node operations.”

Verder kun je met Raspiblitz een heleboel functionaliteiten activeren, zoals:

Op GitHub staat stap voor stap beschreven hoe je hiermee aan de slag kunt. Voor de liefhebber zijn er ook tutorials op YouTube te zien.

Mobiele app

Als je eenmaal een node hebt draaien, kun jouw mobiel hieraan koppelen. Dit kan met bijvoorbeeld de Zap wallet of de Zeus wallet. Als je dan ook jouw remote access hebt geregeld (met bijvoorbeeld een VPN), dan kun je óveral ter wereld via Lightning betalen vanaf jouw eigen node. Hoe gaaf is dat?!

Heb je vragen na het lezen van dit artikel? Neem gerust eens een kijkje in onze nieuwe Lightning Telegram chat.